Необходими продукти:
картофи - 1 кг
масло - за намазване
галета - за поръсване
сирене - 200 г натрошено
кашкавал - 100 - 150 г за поръсване
сос бешамел
олио - 1 с.л.
масло - 40 г
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 400 мл
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете обелените картофи, нарязани на полумесеци, с малко сол и отцедете.
2. Намажете тавичка с масло и поръсете галета.
3. Смесете картофите с натрошено сирене и сипете в тавата, като ги заравните.
4. Загрейте олио и масло, изсипете брашното и бъркайте с телена бъркалка да добие кремав цвят, става за минута, и налейте топло прясно мляко и бъркайте докато се сгъсти.
5. Овкусете със сол на вкус и заливате картофите със соса Бешамел.
6. С вилица се набожда тук-там сосът да попие навсякъде.
7. Печете в загрята фурна 200 с около 20 минути и поръсете с настърган кашкавал.
8. Печете още 10 минути да се зачерви и извадете.
9. Охладения огретен нарежете и сервирайте с кръгчета червена чушка.
Приятен апетит!