Необходими продукти:
зехтин - 70 г Екстра Върджин
червен лук - 1 глава нарязан на по - едро
чесън - 1 скилидка пресован
сол
черен пипер - на вкус смлян
зелен лук - 2 стръка
копър - 1/2 връзка
ориз - 250 г кръглозърнест
бяло вино - 150 мл сухо
зеленчуков бульон - 1 л
спанак - 1 кг
лимонова кора - настъргана от 2 лимона
лимонов сок - от 2 лимона
риган - 3 щипки
за сервиране
копър
магданоз
зелен лук - на ситно пресен
лимон
сирене фета
Начин на приготвяне:
В тенджера се сипват 2 -3 с.л. зехтин и се прибавя лук, нарязан на по-едро, пасиран чесън, сол и черен пипер и се задушава за 2-3 минути.
Прибавя се нарязана на ситно бялата част на зеления лук и наситнен копър, разбърква се за 1 минута.
Добавя се измитият и отцеден ориз и се разбърква да 1 - 2 минути. Деглазира се с виното, оставя се да кипне, да се изпари за 1 минута.
Започва да се прибавя бульонът на порции, което ще рече, че след като се е поела първата течност, се налива втора, отново при разбъркване, да се поеме, и се добавя нова част бульон. Това ще отнеме около 15 минути и оризът трябва да е al dente.
В купа се слага измитият спанак, посолява се и се изстисква с ръце, да се отдели водата, и се прибавя към ориза. Разбърква се леко и се готви за около 3 -4 минути.
Ако не е останала достатъчно течност, се наливат още 100 г гореща вода и се изстискват 2 лимона.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнените пера от зелен лук и още малко копър за разкош.
Добавя се и настъргана кора от 2 лимона. покапват се няколко капки зехтин.
Сервира се с резенче лимон и сирене Фета.
Спанакоризо (Spanakorizo) е прави из целия регион на Балканите, не е нещо ново и нещо неизвестно, но всяка страна винаги има по някой и друг нов нюанс, нов елемент, както и тук, при гърците, това са лимоните.