Необходими продукти:
патладжани - около 500 г
за паниране
яйца - 3 бр.
брашно - 2 ч.ч.
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
олио - за пържене
доматен сос
олио - 70 мл
домати - 4 бр. големи
лук - 1 глава голяма
чесън - 5 скилидки
босилек - на вкус сух
риган - на вкус сух
захар - 1 с.л.
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Изберете тънки и дълги патладжани, измийте и нарежете на филийки по дължината.
2. Поставете ги в купа със солена вода и оставете за 30 минути.
3. През това време подгответе си панировката, като в отделни чинии поставите пресятото брашно и разбитите яйца с вилица.
4. Изплакнете и подсушете филийките патладжан, поръсете със сол и черен пипер на вкус.
5. Загрейте олиото в тиган на умерен огън, оваляйте всеки резен първо в брашно, а после в разбитите яйца.
6. Изпържете патладжана от двете страни до златисто-кафяв загар.
7. Подредете в чиния застлана с кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина при пържене.
8. Почистете лука и смелете в блендер.
9. Обелете и смелете доматите в блендер.
10. Нарежете чесъна на тънки филийки.
11. В подходяща тенджера загрейте олиото и добавете лука, запържете за около 3-4 минути.
12. Прибавете доматения сок и варете, докато сокът им намалее и врящите домати започнат да пръскат.
13. Тогава прибавете захарта и сол на вкус и чесъна и оставете за още 5 минути да поври.
14. Отстранете тенджерата от котлона, прибавете сухите босилек и риган, разбъркайте и оставете доматения сос под капак за 10 минути.
Приятен апетит!