Необходими продукти:
гъби кладница - 500 г
яйца - 3 бр.
царевично брашно - 150 г
сол
черен пипер
соев сос
ЗА СОСА
кисело мляко - 3 с.л.
майонеза - 1 с.л.
бяло вино - 20 мл
сол
черен пипер
чесън - на прах
Начин на приготвяне:
Първо, измиваме гъбите Кладница и отрязваме най-долната част, по желание може и цялото пънче /малко-по жилаво е/, аз го оставям.
На котлона загрявам подсолена вода в тенджерка. Махам я от котлона и пускам гъбите в горещата вода да постоят 10-тина минути.
През това време си разбивам 2те яйца и приготвям чинийка с царевично брашно.
В тавичка слагам хартия за печене.
Изваждам гъбите от водата.
Овкусявам ги със сол, черен пипер и малко соев сос.
Потапям гъбата в царевично брашно, след това в яйце и слагам в тавичката. Така с всички гъби.
Пека но 200 °C до златисто /около 13 минути/, после с щипка обръщам, да се запекат и от другата страна.
Сервирам панираните гъби в чиния с гаранитура от салта по избор.
Приготвям и сос.
В купичка смесвам киселото мляко и майонезата.
Подправям със сол, черен пипер и чесън на прах. Доливам бялото вино и разбърквам.
Получава се добра комбинация от панирани гъби кладница на фурна с млечното-виненото сосче.