Необходими продукти:
боб - 500 г
лук - 2 глави
моркови - 2 бр.
пиперки - 2 бр. зелена и червена
целина - 1 парче корен
олио - 1/2 ч.ч.
масло - 1 кубче (60 г)
суха чушка - 1 бр. люта
джоджен - 3 клонки
доматено пюре - 1 с.л.
доматен сок - 1 ч.ч.
червен пипер - 1 с.л. равна
брашно - 1 с.л. с връх
топла вода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба от вечерта.
2. На другия ден излейте водата и измийте го много добре.
2. Поставете боба в тенджера със студена вода и варите на слаб огън до готовност, прецедете.
3. В тава с незалепващо покритие нагрейте олиото и добавете нарязания на кубчета зеленчук (лук, пиперки, моркови и целина), добавете и кубче масло.
4. Запържете до леко омекване и добавете лютата чушка цяла, посолете.
5. Към тях прибавете доматените пюре и сок и клонките джоджен, разбъркайте.
6. Изсипете сварения и прецеден боб в тавата при зеленчука и прибавете предварително смесените и добре разтворени на каша в малко студена вода брашно и червен пипер, разбъркайте и налейте топла вода, колкото да се покрият продуктите, разбъркайте и посолете на вкус.
7. Поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 40 минути до лека и мазна препечена коричка.
Приятен апетит!