Необходими продукти:
червена леща - 300 г
лук - 150 г (1 глава)
чесън - 3 - 4 скилидки
краве масло - 60 г
олио - 1 с.л. или зехтин
бербере - 2 с.л. (Етиопско къри на прах)
дафинов лист - 1 бр.
домати - 200 г
доматен концентрат - 20 г
зеленчуков бульон - 600 мл
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л. или на вкус
кориандър - сушени листа или магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото със зехтина или олиото в тенджерка.
Запържете в тях накълцаните на ситно или смлени лук, чесън и домати (5-6 минути).
Добавете етиопското къри бербере, дафиновия лист, измитатачервена леща, доматения концентрат, бульона, захарта и солта.
По принцип на пакета на лещата пише да не се слага сол по време на варене, а чак след като е готова лещата.
Аз не се съобразих с това, a си следвах оригиналната рецепта, където пише да се посоли. Разбира се, нямаше проблем и всичко си се свари перфектно.
Захлупете тенджерката с капак, като го оставите леко открехнат.
Варете 20-30 минути на умерен огън.
Следвайте указанията на пакета, тъй като има видове червена леща, която е готова и за по-малко време.
Ако е нужно, доливайте вода, но имайте предвид, че ястието трябва да стане гъсто.
За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб вместо прибори.
С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто. Този етиопски хляб се нарича Инджера (Injer).
Сервирайте тази вкусна леща в момента, в който е готова.
Поръсете със сушен кориандър или магданоз.