Перфектната червена леща

Необходими продукти:

червена леща - 300 г

лук - 150 г (1 глава)

чесън - 3 - 4 скилидки

краве масло - 60 г

олио - 1 с.л. или зехтин

бербере - 2 с.л. (Етиопско къри на прах)

дафинов лист - 1 бр.

домати - 200 г

доматен концентрат - 20 г

зеленчуков бульон - 600 мл

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л. или на вкус

кориандър - сушени листа или магданоз

 

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото със зехтина или олиото в тенджерка.

Запържете в тях накълцаните на ситно или смлени лук, чесън и домати (5-6 минути).

Добавете етиопското къри бербере, дафиновия лист, измитатачервена леща, доматения концентрат, бульона, захарта и солта.

По принцип на пакета на лещата пише да не се слага сол по време на варене, а чак след като е готова лещата.

Аз не се съобразих с това, a си следвах оригиналната рецепта, където пише да се посоли. Разбира се, нямаше проблем и всичко си се свари перфектно.

Захлупете тенджерката с капак, като го оставите леко открехнат.

Варете 20-30 минути на умерен огън.

Следвайте указанията на пакета, тъй като има видове червена леща, която е готова и за по-малко време.

Ако е нужно, доливайте вода, но имайте предвид, че ястието трябва да стане гъсто.

За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб вместо прибори.

С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто. Този етиопски хляб се нарича Инджера (Injer).

Сервирайте тази вкусна леща в момента, в който е готова.

Поръсете със сушен кориандър или магданоз.

Необходими продукти:

червена леща - 300 г

лук - 150 г (1 глава)

чесън - 3 - 4 скилидки

краве масло - 60 г

олио - 1 с.л. или зехтин

бербере - 2 с.л. (Етиопско къри на прах)

дафинов лист - 1 бр.

домати - 200 г

доматен концентрат - 20 г

зеленчуков бульон - 600 мл

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л. или на вкус

кориандър - сушени листа или магданоз

 

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото със зехтина или олиото в тенджерка.

Запържете в тях накълцаните на ситно или смлени лук, чесън и домати (5-6 минути).

Добавете етиопското къри бербере, дафиновия лист, измитатачервена леща, доматения концентрат, бульона, захарта и солта.

По принцип на пакета на лещата пише да не се слага сол по време на варене, а чак след като е готова лещата.

Аз не се съобразих с това, a си следвах оригиналната рецепта, където пише да се посоли. Разбира се, нямаше проблем и всичко си се свари перфектно.

Захлупете тенджерката с капак, като го оставите леко открехнат.

Варете 20-30 минути на умерен огън.

Следвайте указанията на пакета, тъй като има видове червена леща, която е готова и за по-малко време.

Ако е нужно, доливайте вода, но имайте предвид, че ястието трябва да стане гъсто.

За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб вместо прибори.

С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто. Този етиопски хляб се нарича Инджера (Injer).

Сервирайте тази вкусна леща в момента, в който е готова.

Поръсете със сушен кориандър или магданоз.

Гласували общо: 1 потребители