- В купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване.
- Прибавят се омекналото краве масло и амонячната сода.
- След разбъркване се прибавя на порции пресятото брашно и настърганата лимонова кора.
- Замесва се не много меко тесто, така че лесно да се разточва.
- Тестото се разделя на пет еднакви топки.
- Всяка топка се разточва на блат с размер около 25 см диаметъра.
- Всеки блат се прехвърля в тава покрита с хартия за печене, след което се поставя в предварително загрята на 160 градуса фурна.
- Пече се около десет минути или докато започне леко да порозовява.
- Кремът за тортата се приготвя с две пакетчета нишесте с вкус по желание.
- За целта се загрява един литър мляко заедно с три четвърти чаена чаша захар.
- В купа с се смесват двете пакетчета нишесте с двеста милилитра мляко.
- Разбъркват се, докато се разтвори нишестето, след което на струйка се наливат при вече загрятото мляко и захар.
- Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
- Преди да се дръпне от котлона се прибавят две супени лъжици краве масло и отново се разбърква.
- Тортата се сглобява, като се редуват ред изпечен блат, намазва се крем, ред блат, крем и т.н.
- Завършва се с крем, като с него се намазва тортата и отстрани.
- Накрая се поръсва със смлени орехи.
- Селската торта се оставя в хладилник за една нощ за да омекне, след което е готова за сервиране.
Необходими продукти:
яйца - 2 бр.
захар - 4 с.л.
краве масло - 6 с.л.
амонячна сода - 1 пакетче (10 г)
брашно - колкото поеме
лимонова кора - от 1 лимон
ЗА КРЕМА
прясно мляко - 1200 мл
захар - 3/4 ч.ч.
нишесте с вкус на шоколад - 2 пакетчета (по 60 г)
краве масло - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
- В купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване.
- Прибавят се омекналото краве масло и амонячната сода.
- След разбъркване се прибавя на порции пресятото брашно и настърганата лимонова кора.
- Замесва се не много меко тесто, така че лесно да се разточва.
- Тестото се разделя на пет еднакви топки.
- Всяка топка се разточва на блат с размер около 25 см диаметъра.
- Всеки блат се прехвърля в тава покрита с хартия за печене, след което се поставя в предварително загрята на 160 градуса фурна.
- Пече се около десет минути или докато започне леко да порозовява.
- Кремът за тортата се приготвя с две пакетчета нишесте с вкус по желание.
- За целта се загрява един литър мляко заедно с три четвърти чаена чаша захар.
- В купа с се смесват двете пакетчета нишесте с двеста милилитра мляко.
- Разбъркват се, докато се разтвори нишестето, след което на струйка се наливат при вече загрятото мляко и захар.
- Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
- Преди да се дръпне от котлона се прибавят две супени лъжици краве масло и отново се разбърква.
- Тортата се сглобява, като се редуват ред изпечен блат, намазва се крем, ред блат, крем и т.н.
- Завършва се с крем, като с него се намазва тортата и отстрани.
- Накрая се поръсва със смлени орехи.
- Селската торта се оставя в хладилник за една нощ за да омекне, след което е готова за сервиране.