- Счуквате яйцата в дълбок съд.
- Добавяме захарта и разбиваме с миксера.
- Добавяме още и ванилията, коняка, портокаловата и лимоновата кора. Също така млякото и 10 мл от олиото.
- Разбиваме до получаването на хомогенна смес.
- Малко по малко добавяме пресятото брашно и сухата мая.
- Омесваме меко тесто.
- След това го разsтиламе на плота и добавяме мекото масло и останалите 10 мл олио.
- Месим до пълното им поемане.
- Получава се едно меко и леко лепкаво тесто.
- Връщаме го в купата, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час.
- Разтапяме шоколада на водна баня.
- След изминаването на един час, разделяме тестото на две части.
- С едната част смесваме шоколада.
- Оформяме плитка с двете части.
- Поставяме ги в ринг без дъно, върху тавичка за печене с хартия за печене.
- Отново покриваме с кърпа да втасва за още 40 минути.
- Намазваме с разбит жълтък и 20 мл прясно мляко.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 °C до зачервяване, поставяйки козунака с шоколад на най-долното ниво във фурната.
- След това покриваме с хартия за печене и печем за още 20 минутки.
- Горе долу за общо 45 минути.
Необходими продукти:
брашно - 550 г
захар - 130 г
яйца - 3 бр.
ванилова паста - 1 ч.л. ( може и есенция или прясна )
лимонова кора - 1 бр.
портокалова кора
краве масло - 60 г
мая - 7 г суха или 45 г прясна
олио - 20 мл (10 г за тестото в началото, 10 г по - късно)
коняк - 10 мл
прясно мляко - 200 мл
натурален шоколад - 100 г
ЗА НАМАЗВАНЕ
жълтък - 1 бр.
прясно мляко - 20 мл
Начин на приготвяне:
- Счуквате яйцата в дълбок съд.
- Добавяме захарта и разбиваме с миксера.
- Добавяме още и ванилията, коняка, портокаловата и лимоновата кора. Също така млякото и 10 мл от олиото.
- Разбиваме до получаването на хомогенна смес.
- Малко по малко добавяме пресятото брашно и сухата мая.
- Омесваме меко тесто.
- След това го разsтиламе на плота и добавяме мекото масло и останалите 10 мл олио.
- Месим до пълното им поемане.
- Получава се едно меко и леко лепкаво тесто.
- Връщаме го в купата, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час.
- Разтапяме шоколада на водна баня.
- След изминаването на един час, разделяме тестото на две части.
- С едната част смесваме шоколада.
- Оформяме плитка с двете части.
- Поставяме ги в ринг без дъно, върху тавичка за печене с хартия за печене.
- Отново покриваме с кърпа да втасва за още 40 минути.
- Намазваме с разбит жълтък и 20 мл прясно мляко.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 °C до зачервяване, поставяйки козунака с шоколад на най-долното ниво във фурната.
- След това покриваме с хартия за печене и печем за още 20 минутки.
- Горе долу за общо 45 минути.