- За да приготвите това вкусно пиле в доматен сос, е необходимо да обелите доматите. Най-лесно това ще стане, като ги потопите за кратко във вряща вода.
- След това ги нарежете на дребно или настържете с ренде.
- Може да ползвате и консервирани домати.
- Овкусете пилешкото месо със сол и черен пипер и го запържете в нагорещено олио за кратко, колкото да се запечата.
- След това наредете месото в подходяща тавичка и се заемете с направата на доматения сос.
- Нарежете лука на ситно и го задушете в малко олио.
- Щом лука омекне, прибавете чесъна, нарязан на ситно, и запържете и него.
- След като чесънът отпусне аромата си, прибавете доматите и оставете соса да се сгъсти, на слаб котлон, като бъркате периодично.
- Не гответе соса до много гъста консистенция, защото ще трябва и да се пече във фурната.
- Преди да махнете от котлона, прибавете към соса подправките (сол, черен пипер, босилек, риган), щипка захар както и сметаната.
- Сметаната ще придаде на соса мекота.
- Залейте месото с ароматния доматен сос и сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
- След това извадете тавичката от фурната и наредете вурху месото предварително отцедена и нарязана моцарела и поръсете с настърган пармезан.
- Върнете италианското ястие във фурната за още 10-15 минути, за да се разтопят и запекат леко сирената, след което сервирайте.
Необходими продукти:
пилешко месо - 650 г от бут
олио - 3 с.л.
домати - 1 кг пресни или консервирани
пресен лук - 2 стръка
лук - 1 глава
сол
черен пипер
босилек
риган
чесън - 3 скилидки
моцарела - 2×125 г
пармезан - 50 г
готварска сметана - 100 мл
захар - щипка
Начин на приготвяне:
- За да приготвите това вкусно пиле в доматен сос, е необходимо да обелите доматите. Най-лесно това ще стане, като ги потопите за кратко във вряща вода.
- След това ги нарежете на дребно или настържете с ренде.
- Може да ползвате и консервирани домати.
- Овкусете пилешкото месо със сол и черен пипер и го запържете в нагорещено олио за кратко, колкото да се запечата.
- След това наредете месото в подходяща тавичка и се заемете с направата на доматения сос.
- Нарежете лука на ситно и го задушете в малко олио.
- Щом лука омекне, прибавете чесъна, нарязан на ситно, и запържете и него.
- След като чесънът отпусне аромата си, прибавете доматите и оставете соса да се сгъсти, на слаб котлон, като бъркате периодично.
- Не гответе соса до много гъста консистенция, защото ще трябва и да се пече във фурната.
- Преди да махнете от котлона, прибавете към соса подправките (сол, черен пипер, босилек, риган), щипка захар както и сметаната.
- Сметаната ще придаде на соса мекота.
- Залейте месото с ароматния доматен сос и сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
- След това извадете тавичката от фурната и наредете вурху месото предварително отцедена и нарязана моцарела и поръсете с настърган пармезан.
- Върнете италианското ястие във фурната за още 10-15 минути, за да се разтопят и запекат леко сирената, след което сервирайте.