Необходими продукти:
пилешки бутчета - 800 г (с част от гръбнака)
картофи - 5 бр, по - големи
лук - 1 глава
чесън - 1/2 глава
олио - 6 с.л.
масло - 2 с.л.
вода - 100 мл
бяло вино - 120 мл
домати - 2 с.л. от консерва (смлени или накълцани)
черен пипер - на вкус
червен пипер - 1 ч.л. равна
мащерка - 1 ч.л.
риган - 1/2 ч.л.
вегета - 1 ч.л.
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте добре пилешките бутчета.
Почистете и обелете лука и картофите.
Нарежете картофите на едро, а лука на по-тънки полумесеци.
Чесъна разделете на скилидки и премахнете само външната люспа, без да белите напълно скилидките.
По желание може да смачкайте половината от тях, за да пускат аромата си в пилето с картофи.
Намазнете дъното на широка тава със три лъжици олио.
Сложете картофите и бутчетата.
Поръсете със сол и подправките.
Смесете виното, водата, доматите и вегетата.
Залейте продуктите в тавата и хубаво разбъркайте с ръце, за да се разпредели всичко равномерно и да полепне по месото и зеленчуците.
Полейте с останалите три лъжици олио, завийте тавата с пилешко с картофи с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 170 °C фурна за 1 час.
Махнете фолиото, сложете отгоре маслото и печете пилешки бутчета с картофи, лук и бяло вино до хубав златист загар.