Необходими продукти:
пилешки гърди - 2 бр.
лук - 130 г (1 малка/средна глава или 1/2 голяма)
горчица - 40 г (в стар стил, на зрънца)
нишесте - 15 г натурално
бяло вино - 80 мл бяло
пилешки бульон - 300 мл + за разреждане при необходимост
зехтин - 40 мл + 2 - 3 с.л.
черен пипер - прясно смлян
сол - на вкус
мащерка - сушени стръкчета
Начин на приготвяне:
1.Накълцайте лука и го изпържете до леко златист цвят в зехтина (40 мл).
2.Налейте виното и гответе 2 минути, за да се изпари алкохолът.
3.Сипете нишестето, разтворено добре в пилешкия бульон, и бъркайте, докато леко се сгъсти.
4.Оставете на много слаб огън и на другия котлон сложете тиган, обилно намазнен със зехтин.
5.Когато се загрее добре, запечете пилешките хапки, нарязани на хапки и овкусени със сол и черен пипер.
6.Трябва да са добре сготвени и златисти, но не и пресушени.
7.Когато и сосът се е сгъстил, добавете горчицата и бъркайте в продължение на минутка.
8.След това прехвърлете соса при пилето. Може да налеете още малко бульон, за да разредите, и оставете да покъкри заедно с месото. Посолете на вкус.
9.Сервирайте това разкошно и лесно ястие - пилешко в горчичен сос, със стръкчета прясна или сушена мащерка.
Приятен апетит!