Необходими продукти:
За тестото
мая - 10 г суха
захар - 1 с.л. кристална
прясно мляко - 1 ч.ч. топло
вода - 1 ч.ч. топла
олио - ½ ч.ч.
сол - 1 с.л.
белтъци - 1 бр.
За пълнежа
лук - 3 глави
кайма - 500 г
олио - 3 с.л.
доматено пюре - 1 с.л.
черен пипер - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
жълтък - 1за намазванe
сусам - за поръсване
ленено семе
Начин на приготвяне:
1. В купа поставете сухата мая, захарта и прибавете топлото прясно мляко и топлата вода.
2. Разбърква се и се добавя белтъкът, олиото.
3. Всички течности се разбъркват и се добавя постепенно пресятото брашно.
4. Месете, първо, с бъркалка и след това с ръце за около 5 минути.
5. Замесва се меко тесто, което да не лепне на ръцете. Поставя се в купа с фолио и се оставя да втаса за 40 минути.
6. В тиган се поставя олиото и се прибавя ситно нарязания лук и кайма.
7. Запържете леко за 5 минути и добавете солта, доматеното пюре, черен пипер.
8. Тестото се омесва и се разделя на четири и оставяме тестото да почине.
9. Набрашняваме плота и поставяме едната топка.
10. Разточваме всяка тънка кора и с помощта на чаша изрязваме кръгчета, поставяме от плънката и затваряме пирожката с помощта на ръцете.
11. В тава поставете хартия за печене, наредете пирожките с върха на остър нож надупчваме пирожката на няколко места.
12. Оставяме да втаса за 20 минути.
13. Намазваме всяка пирожка с разбит жълтък и поръсваме със сусам и ленено семе.
14. Печем пирожки с кайма и лук в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Приятен апетит!