Питка с извара и маслини

Необходими продукти:

брашно от лимец - 200 г пълнозърнесто

пшенично брашно - 150 г

прясно мляко - 200 мл

мая - 14 г (1/3 от кубче)

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч. л.

кисело мляко - 2 с.л.

олио - 1 с.л.

ПЛЪНКА

извара - 100 г

песто - 2 с.л. пълни

маслини - 50 г

сол

черен пипер

ЗА НАМАЗВАНЕ

яйца - 1 жълтък

прясно мляко - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте двата вида брашно и добавете солта.
  2. Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.
  3. Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
  4. Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.
  5. След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.
  6. От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.
  7. Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.
  8. През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.
  9. Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.
  10. Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон.
  11. Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.
  12. Разбира се, вие може да използвате и готово песто.
  13. Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте.
  14. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
  15. Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.
  16. Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.
  17. Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.
  18. Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.
  19. Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.
  20. След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.
  21. По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.

Необходими продукти:

брашно от лимец - 200 г пълнозърнесто

пшенично брашно - 150 г

прясно мляко - 200 мл

мая - 14 г (1/3 от кубче)

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч. л.

кисело мляко - 2 с.л.

олио - 1 с.л.

ПЛЪНКА

извара - 100 г

песто - 2 с.л. пълни

маслини - 50 г

сол

черен пипер

ЗА НАМАЗВАНЕ

яйца - 1 жълтък

прясно мляко - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте двата вида брашно и добавете солта.
  2. Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.
  3. Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
  4. Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.
  5. След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.
  6. От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.
  7. Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.
  8. През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.
  9. Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.
  10. Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон.
  11. Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.
  12. Разбира се, вие може да използвате и готово песто.
  13. Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте.
  14. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
  15. Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.
  16. Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.
  17. Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.
  18. Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.
  19. Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.
  20. След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.
  21. По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.

Гласували общо: 1 потребители