- Пресейте двата вида брашно и добавете солта.
- Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.
- Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
- Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.
- След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.
- От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.
- Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.
- През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.
- Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.
- Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон.
- Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.
- Разбира се, вие може да използвате и готово песто.
- Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте.
- Прибавете сол и черен пипер на вкус.
- Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.
- Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.
- Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.
- Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.
- Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.
- След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.
- По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.
Необходими продукти:
брашно от лимец - 200 г пълнозърнесто
пшенично брашно - 150 г
прясно мляко - 200 мл
мая - 14 г (1/3 от кубче)
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч. л.
кисело мляко - 2 с.л.
олио - 1 с.л.
ПЛЪНКА
извара - 100 г
песто - 2 с.л. пълни
маслини - 50 г
сол
черен пипер
ЗА НАМАЗВАНЕ
яйца - 1 жълтък
прясно мляко - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
- Пресейте двата вида брашно и добавете солта.
- Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.
- Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
- Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.
- След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.
- От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.
- Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.
- През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.
- Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.
- Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон.
- Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.
- Разбира се, вие може да използвате и готово песто.
- Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте.
- Прибавете сол и черен пипер на вкус.
- Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.
- Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.
- Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.
- Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.
- Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.
- След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.
- По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.