- Лозовите листа се изваждат от бурканите, като всяко листо се отделя от другото.
- Листата се нареждат на ръба на тава и се оставят да се отцедят от водата за 30 мин.
- Оризът се измива с топла вода до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката.
- Оризът не се обработва термично за подготовка на плънката.
- Сушеният праз, сушеният лук и сушеният джоджен се слагат в малка купа.
- Заливат се с 50 мл. олио.
- Разбъркват се много добре и се оставят да се накиснат за 30 мин., като периодично се разбъркват.
- След като зеленчуците са накиснати, се изсипват заедно с олиото в купата с ориза.
- Прибавя се червеният пипер, солта и 50 мл. олио.
- Сместа се разбърква много добре.
- Във всяко листо се слага от плънката.
- Завиват се сарми, които се подреждат в тава с капак, дъното на която са поставени лозови листа.
- Завитите лозови сарми се заливат с топла вода - 6 ч.ч.
- Пекат се 40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса под капак.
Необходими продукти:
лозови листа - 2 буркана (по около 500 г)
ориз - 2 ч.ч.
сушен праз - 3 ч.л.
сушен лук - 3 ч.л.
сушен джоджен - 3 ч.л.
червен пипер - 3 ч.л.
сол - 1 1/2 ч.л.
олио - 50 мл за накисване на зеленчуците + 50 мл за ориза
топла вода - 6 ч.ч.
Начин на приготвяне:
- Лозовите листа се изваждат от бурканите, като всяко листо се отделя от другото.
- Листата се нареждат на ръба на тава и се оставят да се отцедят от водата за 30 мин.
- Оризът се измива с топла вода до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката.
- Оризът не се обработва термично за подготовка на плънката.
- Сушеният праз, сушеният лук и сушеният джоджен се слагат в малка купа.
- Заливат се с 50 мл. олио.
- Разбъркват се много добре и се оставят да се накиснат за 30 мин., като периодично се разбъркват.
- След като зеленчуците са накиснати, се изсипват заедно с олиото в купата с ориза.
- Прибавя се червеният пипер, солта и 50 мл. олио.
- Сместа се разбърква много добре.
- Във всяко листо се слага от плънката.
- Завиват се сарми, които се подреждат в тава с капак, дъното на която са поставени лозови листа.
- Завитите лозови сарми се заливат с топла вода - 6 ч.ч.
- Пекат се 40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса под капак.