- Първо, активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно.
- Отделете един жълтък с няколко капки мляко за намазване на козунаците.
- Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.
- Пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте маслото с олиото лъжица по лъжица - месите така, докато се усвои напълно.
- Месите, докато получите меко и еластично тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на две или три части.
- Зависи средни или големи искате да са пухкавите козунаци, всеки фитил леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум.
- Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина или в обли форми.
- Покривате и оставяте да втасат козунаците с локум, след което намазвате, поръсвате с орехи, бадеми и захар.
- Печете ароматен козунак с локум и бадеми в загрята фурна на 170°C до златисто.
Необходими продукти:
яйца - 4 бр. + 1 жълтък за намазване
захар - 170 г
прясно мляко - 280 мл
кисело мляко - 2 с.л
течен подсладител - 3 с.л.
прясна мая - 1/2 кубче
лимонова есенция - или кора от лимон
ванилия - 2 прахчета
ракия - 1 с.л
масло - 1/2 ч.ч. + олио
сол - щипка
брашно - 700 или 800 г
локум - 2 кутийки
орехи
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Първо, активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно.
- Отделете един жълтък с няколко капки мляко за намазване на козунаците.
- Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.
- Пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте маслото с олиото лъжица по лъжица - месите така, докато се усвои напълно.
- Месите, докато получите меко и еластично тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на две или три части.
- Зависи средни или големи искате да са пухкавите козунаци, всеки фитил леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум.
- Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина или в обли форми.
- Покривате и оставяте да втасат козунаците с локум, след което намазвате, поръсвате с орехи, бадеми и захар.
- Печете ароматен козунак с локум и бадеми в загрята фурна на 170°C до златисто.