Необходими продукти:
мазнина - 6 с.л.
лук - 1 глава
зелен лук - 5 стръка
чесън - 3 големи скилидки
копър - ¼ връзка
магданоз - ¼ връзка
доматено пюре - 1 ч.л.
зеле - 1 бр., малка глава или ½ голяма
зеленчуков бульон - 1 кубче
вода - 4 ч.ч.
сол
черен пипер
пълнозърнест ориз - ½ ч.ч.
сирене - около 150 г
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява.
2. Копърът и магданозът също се нарязват на ситно. Зелето се нарязва на ленти.
3. В сгорещено олио се запържват двата вида лук.
4. Малко след като омекнат, се прибавя чесънът и не дълго след това - зелето.
5. Следват магданозът, копърът и доматеното пюре, като се разбъркат, се прибавя и зелето.
6. Прибавя се бульончето, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се наливат 2 чаши вода.
7. Похлупва се и се оставя, докато омекне задушеното зеле.
8. Когато това стане, се изсипва измитият ориз и още 2 чаши вода.
9. Когато заври зелето с ориз, се намалява на слаб огън и се оставя да готовност на ориза.
10. Когато е готово Мапоризо - прясно зеле с ориз, се сваля от котлона и се смесва с натрошеното сирене.
Приятен апетит!