Прясно зеле с ориз по домашна рецепта

Необходими продукти:

мазнина - 6 с.л.

лук - 1 глава

зелен лук - 5 стръка

чесън - 3 големи скилидки

копър - ¼ връзка

магданоз - ¼ връзка

доматено пюре - 1 ч.л.

зеле - 1 бр., малка глава или ½ голяма

зеленчуков бульон - 1 кубче

вода - 4 ч.ч.

сол

черен пипер

пълнозърнест ориз - ½ ч.ч.

сирене - около 150 г

 

Начин на приготвяне:

1. Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява.

2. Копърът и магданозът също се нарязват на ситно. Зелето се нарязва на ленти.

3. В сгорещено олио се запържват двата вида лук.

4. Малко след като омекнат, се прибавя чесънът и не дълго след това - зелето.

5. Следват магданозът, копърът и доматеното пюре, като се разбъркат, се прибавя и зелето.

6. Прибавя се бульончето, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се наливат 2 чаши вода.

7. Похлупва се и се оставя, докато омекне задушеното зеле.

8. Когато това стане, се изсипва измитият ориз и още 2 чаши вода.

9. Когато заври зелето с ориз, се намалява на слаб огън и се оставя да готовност на ориза.

10. Когато е готово Мапоризо - прясно зеле с ориз, се сваля от котлона и се смесва с натрошеното сирене.

 

Приятен апетит!

Необходими продукти:

мазнина - 6 с.л.

лук - 1 глава

зелен лук - 5 стръка

чесън - 3 големи скилидки

копър - ¼ връзка

магданоз - ¼ връзка

доматено пюре - 1 ч.л.

зеле - 1 бр., малка глава или ½ голяма

зеленчуков бульон - 1 кубче

вода - 4 ч.ч.

сол

черен пипер

пълнозърнест ориз - ½ ч.ч.

сирене - около 150 г

 

Начин на приготвяне:

1. Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява.

2. Копърът и магданозът също се нарязват на ситно. Зелето се нарязва на ленти.

3. В сгорещено олио се запържват двата вида лук.

4. Малко след като омекнат, се прибавя чесънът и не дълго след това - зелето.

5. Следват магданозът, копърът и доматеното пюре, като се разбъркат, се прибавя и зелето.

6. Прибавя се бульончето, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се наливат 2 чаши вода.

7. Похлупва се и се оставя, докато омекне задушеното зеле.

8. Когато това стане, се изсипва измитият ориз и още 2 чаши вода.

9. Когато заври зелето с ориз, се намалява на слаб огън и се оставя да готовност на ориза.

10. Когато е готово Мапоризо - прясно зеле с ориз, се сваля от котлона и се смесва с натрошеното сирене.

 

Приятен апетит!

Гласували общо: 1 потребители