Необходими продукти:
захар - 1.5 ч.ч.
яйца - 4 бр.
олио - 1/3 ч.ч.
айран - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пак.
ванилия - 2 пак.
брашно - 2 ч.ч.
какао - 2 с.л.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Разделяме белтъците от жълтъците.
Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем.
Прибавяме мазнината и разбиваме отново.
Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно.
Разбъркваме без помощта на миксер.
В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар.
Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.
Постиламе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене.
Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото.
Изсипваме какаовата смес върху бялата.
Печем двуцветния кекс за около 40 мин на 170-180 °C, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно.
Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.
Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.
Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш.
Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме много пухкав кекс с какао.