Приготвят се само за 30 минути и стигат за цели 40 бройки.
Необходими продукти:
яйца - 1 средно голямо
кисело мляко - 1 ч.ч. /250 г/
олио - 3 с.л.
сол - ½ ч.л. /фино смляна морска/
брашно - 3 ч.ч. /около 420 г/
бакпулвер - 3 ч.л. /9 г/
олио - за пържене
Начин на приготвяне:
1. В купа сложете яйцето, киселото мляко, олиото и солта и с кухненска бъркалка ги разбъркайте до гладка смес.
2. Пресейте 2 ч.ч. от брашното с бакпулвера и постепенно го добавете към сместа.
3. Пресейте и останалата чаша и взимайки по малко, оформете меко тесто, което да прехвърлите върху плота.
4. Замесете меко и нелепнещо тесто, което да разточите върху набрашнения плот с дебелина не по-голяма от 0.5 см.
5. Нарежете на дълги ленти, а тях на ромбове бухтички.
6. Малка тенджера с диаметър в горната си част 16 см напълнете с олио, което да бъде с два пръста височина и го загрейте на 4 от 6 степени на печка.
7. Когато е напълно загрято, сложете три парчета тесто, които да пържите за около минута и половина на страна или до апетитен загар.
8. Готовите бухти прехвърлете в чиния, покрита с домакинска хартия и така продължете, докато изпържите всички.
9. Сервирайте бабините бухти с овче сирене и домашно сладко от боровинки.
Приятен апетит!