Необходими продукти:
тиквички - 3 бр.
ориз - 60 г
зехтин - 3 с.л.
вода - 120 мл
сушени домати - 9 бр. от буркан
лук - 1 глава
чесън - 2 - 3 скилидки
натрошено сирене - 50 г
хмели сунели - 1 ч.л.
риган - щипка
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Запържете в тиган ситно нарязания лук и чесън, добавете ориза и гответе докато стане прозрачен.
Налейте 120 мл вода, похлупете с капака и гответе за около 20 минути.
Разделете тиквичките на две по дължина и изгребете вътрешността с лъжица.
Добавете в тигана ситно нарязаните вътрешна част на тиквички и домати, хмели сунели и ригана.
Разбъркайте, похлупете и оставете за около 10 минути да се готви на тих огън.
Напълнете тиквичките със сместа, сложете ги в тавичка, поръсете с натрошеното сирене и налейте малко вода на дъното.
Печете тиквичките с ориз и сушени домати в загрята до 190 градуса фурна за около 30 минути.