Необходими продукти:
рагу от сьомга - 1 кг
паламуд - 1 глава
толстолоп - 1 глава
праз - (само бялата част) 1 стрък
моркови - 1 бр.
червен пипер - 1 бр.
домати - 1 бр.
лук - 1 бр.
целина - 1 стрък
картофи - 1 бр.
зехтин - 1/2 ч.ч.
черен пипер - 1 ч.л.
дафинов лист - 1 бр.
девесил - 2 с.л. пресен
прясна мащерка - 2 стръка
сол - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
1.Рибата се изчиства и се измива добре.
2.Поставя се в голяма тенджера и вода, колкото да покрие рибата, около 1 литър и половина.
3.Прибавя се черният пипер и дафинов лист.
4.Вари се около 15 минути след като кипне водата.
5.Бульонът се прецежда, а месото се обезкостява.
6. Към бульона се прибавят зеленчуците - празът и целината, се нарязват на ситно, морковът, пиперът, картофът и лукът – на дребни кубчета.
7. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата.
8. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.
9. Посолява се, подправя се с подправките, налива се зехтинът и се вари още 10 минути на тих огън.
10. Когато рибената супа е готова, се прибавя рибното месо, на дребни парчета, и листата от мащерка.
11. Варят се около 5 минути.
12. Доматът се обелва, почиства се от семената и се нарязва на ситни кубчета.
13. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от рибената чорба.
Приятен апетит!