Необходими продукти:
черен ориз или обикновен - 250 г
печурки - 300 г
зеленчуков бульон - 1 кубче
зехтин - 2 с.л.
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
бяло вино - 1 чаша
краве масло - 25г
магданоз
пармезан
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете през средата и след това на филийки.
Магданозът, чесънът и лукът се нарязват на ситно.
В дълбок тиган предварително загрят на средна температура поставете зехтина.
Добавете лука и задушете, докато омекне.
Добавете чесъна и разбъркайте за още минута, за да поеме аромата.
Добавете печурките, овкусете със сол и черен пипер и задушете, докато омекнат.
Прибавете черния ориз и кравето масло. Разбъркайте хубаво.
Налейте виното и задушете, докато се изпари напълно, като бъркате често.
В друг съд поставете кубчето зеленчуков бульон и 500 мл вода.
Разбъркайте до пълното му разтваряне.
Постепенно добавяйте от бульона към ориза на няколко пъти.
Черният ориз се готви по-бавно от белия.
Ако се наложи, долейте вода, ако е свършил бульонът.
Малко преди да е готово вкусното ризото, прибавете настъргания пармезан към ориза и част от магданоза.
Разбъркайте добре и похлупете за още няколко минути ризотото с гъби.