Необходими продукти:
ориз - 220 г Карнароли
манатарки - 60 г сушени
лук - 60 г
бяло вино - 100 мл
чесън - 1 скилидка
зехтин - 40 мл
масло - 30 г
пармезан - 60 г
черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
магданоз - за поръсване, по желание
босилек - пресни листа, по желание
сол - 1 и 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сушените манатарки в леко топла вода за 30 минути.
2. Накълцайте лука на ситно + чесъна, ако сте избрали да сложите такъв.
3. Запържете ги в зехтина, докато омекнат и след това добавете накиснатите и отцедени гъби.
4. След около 3-4 минути сложете ориза и бъркайте още три минути. Оризът Карнароли не трябва да измивате от нишестето!
5. Налейте виното и гответе до полуизпаряването му, след това сложете част от водата от накисването на гъбите.
6. Налейте бульона на части при непрестанно бъркане и докато една част не се поеме, не се сипва следващата.
7. Посолете и сложете прясно смления черен пипер на гъбеното ризото.
8 Варете за 14 -15 минути.
9. Накрая добавете маслото и половината настърган пармезан.
10. Разбъркайте добре и поднесете ориза с гъби с останалия пармезан за поръсване на всяка порция.
Приятен апетит!