Необходими продукти:
ЗА ТЕСТОТО
яйца - 3 бр.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
краве масло - 1/2 бр.
амонячна сода - 10 г (1 пакетче)
сода бикарбонат - 1 ч.л.
брашно - около 700 г за средно меко тесто
ЗА КРЕМА
жълтъци - 3 бр.
захар - 2 ч.ч.
брашно - 7 с.л.
прясно мляко - 1 л
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата на ръка заедно със захарта.
2. Към киселото мляко прибавете амонячната сода и содата бикарбонат.
3. Разтопете кравето масло и го добавете към сместа с киселото мляко.
4. Към готовата смес добавете вече разбитите яйца и захар.
5. Прибавете брашното и разбъркайте до получаването на меко средно меко тесто.
6. Готовото тесто разточете на тънко около 1 см.
7. Нарежете на ленти с широчина 5 см.
8. За да оформите фунийките, са ви нужни формички.
9. Намажете формите с краве масло.
10. Увийте лентите тесто около формите, като внимавате да застъпвате всяка над следващата и да се застъпват леко.
11. Печете се ретро фунийките 20-30 мин на 180 °C.
12. Оставете да се охладят.
13. През това време направете крема за фунийки.
14. Загрейте млякото заедно със захарта.
15. След завиране добавете разбитите жълтъци, като бъркате постоянно.
16. След около 5 минути сложете предварително размитото във хладка вода брашно.
17. Прибавете го на тънка струйка и ускорено разбъркайте, за да не стане на бучки.
18. Бъркайте, докато кремът се сгъсти достатъчно.
19. Готовите фунийки напълнете с млечен крем, като накрая всеки край овалвате в кокос или орехи, за да се запечата.
Приятен апетит!