- За пълнежа от ягодово сладко, измийте ягодите и ги нарежете на колелца.
- Сипете към тях захарта и една- две лъжици вода.
- Поставете на огъня и варете сладкото до сгъстяване.
- Оставете да изстива и се заемете със блата за рулото.
- Чукнете яйцата в метална купа и сипете към тях захарта и ванилията.
- Поставете купата върху подходяща тенджерка с вода и сложете на котлона.
- Разбивайте на водна баня при слаба температура в продължение на 4 минути (температурата не трябва да надвишава 40 градуса).
- Дръпнете купата от водната баня и продължете да разбивате за още 6 минути без топлина. Трябва да се получи гъста пухкава смес.
- Пресейте към нея брашното на части като разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.
- Сипете пандишпановата смес в голяма тава с размери 30/40 см. предварително застлана с хартия за печене.
- Заравнете добре на тънък пласт и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
- Печете в продължение на 10 минути.
- Разпънете чиста кухненска кърпа върху плота и я поръсете с около 20 грама кристална захар.
- Извадете пандишпановия блат от фурната и го обърнете върху захарта.
- Отлепете хартията внимателно и навийте на руло откъм по- късата част.
- Оставете да престои така за минимум 15 минути.
- След като сладкото руло изстине, отвийте го и намажете обилно с домашното ягодово сладко. Ако искате пълнежа да стане по- сочен, може да намажете преди това със сладкарски крем, бита сметана, маскарпоне или каквото имате под ръка. Само със сладко пак е хубаво.
- След като намажете равномерно, отново навийте пандишпановото руло.
- Поднесете с нарязани на тънко пресни ягоди и сметана (по желание).
Необходими продукти:
Пандишпанов блат
яйца - 4 бр. L
захар - 100 г +20 г за поръсване
брашно - 100 г
ванилия - 0.2 г
За пълнеж
ягоди - 350 г
захар - 120 г
Начин на приготвяне:
- За пълнежа от ягодово сладко, измийте ягодите и ги нарежете на колелца.
- Сипете към тях захарта и една- две лъжици вода.
- Поставете на огъня и варете сладкото до сгъстяване.
- Оставете да изстива и се заемете със блата за рулото.
- Чукнете яйцата в метална купа и сипете към тях захарта и ванилията.
- Поставете купата върху подходяща тенджерка с вода и сложете на котлона.
- Разбивайте на водна баня при слаба температура в продължение на 4 минути (температурата не трябва да надвишава 40 градуса).
- Дръпнете купата от водната баня и продължете да разбивате за още 6 минути без топлина. Трябва да се получи гъста пухкава смес.
- Пресейте към нея брашното на части като разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.
- Сипете пандишпановата смес в голяма тава с размери 30/40 см. предварително застлана с хартия за печене.
- Заравнете добре на тънък пласт и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
- Печете в продължение на 10 минути.
- Разпънете чиста кухненска кърпа върху плота и я поръсете с около 20 грама кристална захар.
- Извадете пандишпановия блат от фурната и го обърнете върху захарта.
- Отлепете хартията внимателно и навийте на руло откъм по- късата част.
- Оставете да престои така за минимум 15 минути.
- След като сладкото руло изстине, отвийте го и намажете обилно с домашното ягодово сладко. Ако искате пълнежа да стане по- сочен, може да намажете преди това със сладкарски крем, бита сметана, маскарпоне или каквото имате под ръка. Само със сладко пак е хубаво.
- След като намажете равномерно, отново навийте пандишпановото руло.
- Поднесете с нарязани на тънко пресни ягоди и сметана (по желание).