Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те станаха част от множество рецепти за солени и сладки ястия. Различни проучвания са показали, че шамфъстъците имат ценни ползи за здравето, тъй като са богат източник на фибри, белтъчини и антиоксиданти, които ни защитават от различни хронични заболявания.
За диетата, основана на растителни източници, шамфъстъците са ценен източник на всичките 9 есенциални аминокиселини. Проучване, проведено от Департамента по науки към Университета в Илинойс, САЩ е показало, че шамфъстъците съдържат висококачествени белтъчини, богати на аргинин и левцин - ценни аминокиселини, които укрепват имунната система и стимулират производството на протеини в тялото, пише puls.bg.
Известно е, че антиоксидантите имат ценни свойства за защита от вредното действие на свободните радикали - високореактивни молекули, необходими за различни метаболитни процеси в тялото, които, във високи количества предизвикват ракови заболявания и ускоряване на стареенето. Ето защо е важно да спазваме диета, богата на антиоксиданти. Ценни източници са боровинките, нарът, черешите и шамфъстъците.
Проучване, проведено от Университета на Корнел, САЩ, публикувано в Nutrients, е показало, че антиоксидантният капацитет на шамфъстъците е значително по-висок от този на други известни антиоксидантни храни. Учените смятат, че това се дължи на изключителните съставки, които се съдържат в шамфъстъка - витамин Е, флаваноиди, фенолни съединения и каротеноиди. Това са мощни антиоксиданти, които допринасят за справянето с оксидативния стрес - състояние, при което капацитетът на организма да се справя с излишъка от свободни радикали не съответства на неговите нужди. Тогава се наблюдава повишено тъканно увреждане и ускорено стареене.
Консумацията на шамфъстъци подобрява нивата на холестерола в кръвта - намалява общия холестерол, повишава нивата на “добрия" HDL холестерол и намалява окислението на “лошия" LDL холестерол, което е свързано с понижаване на сърдечносъдовия риск.
Освен това шамфъстъците са ценен източник на фибри. Редовната им консумация осигурява превенция на констипацията - запек, понижен риск от рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Шамфъстъците са богати на селен и цинк - ключови минерали за имунната функция, хормоналния баланс и производството на хормони на щитовидната жлеза.
Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те станаха част от множество рецепти за солени и сладки ястия. Различни проучвания са показали, че шамфъстъците имат ценни ползи за здравето, тъй като са богат източник на фибри, белтъчини и антиоксиданти, които ни защитават от различни хронични заболявания.
За диетата, основана на растителни източници, шамфъстъците са ценен източник на всичките 9 есенциални аминокиселини. Проучване, проведено от Департамента по науки към Университета в Илинойс, САЩ е показало, че шамфъстъците съдържат висококачествени белтъчини, богати на аргинин и левцин - ценни аминокиселини, които укрепват имунната система и стимулират производството на протеини в тялото, пише puls.bg.
Известно е, че антиоксидантите имат ценни свойства за защита от вредното действие на свободните радикали - високореактивни молекули, необходими за различни метаболитни процеси в тялото, които, във високи количества предизвикват ракови заболявания и ускоряване на стареенето. Ето защо е важно да спазваме диета, богата на антиоксиданти. Ценни източници са боровинките, нарът, черешите и шамфъстъците.
Проучване, проведено от Университета на Корнел, САЩ, публикувано в Nutrients, е показало, че антиоксидантният капацитет на шамфъстъците е значително по-висок от този на други известни антиоксидантни храни. Учените смятат, че това се дължи на изключителните съставки, които се съдържат в шамфъстъка - витамин Е, флаваноиди, фенолни съединения и каротеноиди. Това са мощни антиоксиданти, които допринасят за справянето с оксидативния стрес - състояние, при което капацитетът на организма да се справя с излишъка от свободни радикали не съответства на неговите нужди. Тогава се наблюдава повишено тъканно увреждане и ускорено стареене.
Консумацията на шамфъстъци подобрява нивата на холестерола в кръвта - намалява общия холестерол, повишава нивата на “добрия" HDL холестерол и намалява окислението на “лошия" LDL холестерол, което е свързано с понижаване на сърдечносъдовия риск.
Освен това шамфъстъците са ценен източник на фибри. Редовната им консумация осигурява превенция на констипацията - запек, понижен риск от рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Шамфъстъците са богати на селен и цинк - ключови минерали за имунната функция, хормоналния баланс и производството на хормони на щитовидната жлеза.
Гласували общо: 1 потребители