Необходими продукти:
яйца - 8 бр.
захар - 1 ч.ч. и 7 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1 ч.ч. и 5 с.л.
бакпулвер - 1 пакетче
ванилия - 2 бр.
орехи - 1 ч.ч. смлени
какао - 2 - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Приготвят се 2 вида тесто и 1 плънка в 3 отделни купи.
В две големи купи се отделят по 4 белтъка. В една малка се отделят 8-те жълтъка.
В първата голяма купа с 4 белтъка се добавя 1 ч.ч. захар и се разбиват на сняг.
Добавят се всички жълтъци и олиото и се разбива добре.
Към сместа се добавя и 1 ч.ч. брашно с 1/2 бакпулвер. Отново се разбива добре до хомогенна смес. Това е първото тесто.
Приготвя се второто. В другата голяма купа с 4 белтъка се добавят 6 с.л. захар и се разбиват на сняг. Добавят се 1-та ванилия и 5 с.л. брашно + 1/2 бакпулвер.
Разбива се добре до хомогенна смес. И второто тесто е готово.
Приготвя се плънката. В купа се смесват орехите и 1 лъжица захар.
Добавят се 2-та ванилия и какаото.
Разбъркват се добре.
Подготвя се форма за кекс. Подмазва се и се поръсва с брашно.
Във формата се изсипва 1/2 от жълтото кексово тесто. След това 1/2 от плънката.
Добавя се цялото бяло тесто.
Отгоре се изсипва останалата плънка.
Най-отгоре се изсипва останалата 1/2 жълто кексово тесто.
Пече се шареният кекс в предварително загряла на 180°C фурна.
Готовността се проверява с дървена клечка.