Необходими продукти:
телешко шкембе - 800 г
прясно мляко - 800 г
краве масло - 80 г
червен пипер - 5 ч.л.
брашно - 3 с.л.
черен пипер - 1 1/2 ч.л.
сол - 6 ч.л.
чесън
оцет
лют червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Измиваме шкембето и го поставяме в тенджера под налягане в 2-3 литра вода.
2. Варим го 30-40 минути. Може да използваме и бланширано шкембе, за да си спастим варенето.
3. След като шкембето е готово, го нарязваме на парчета.
4. Поставяме в тенджера 3 литра вода и я кипваме на котлона.
5. Добавяме към нея горещото прясно мляко, солта и черния пипер.
6. В тиган сгорещяваме маслото, добавяме червения пипер и брашното и запържваме 1-2 минути, след което добавяме няколко лъжици от бульона и бъркаме, докато се получи еднородна смес.
7. Изсипваме запръжката в бульона, добавяме шкембето и варим чорбата няколко минути.
8. Сервираме шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета, и с лютия червен пипер.
Приятен апетит!