Необходими продукти:
брашно - 2 ч.ч.
яйца - 2 броя
захар - ½ ч.ч.
олио - 1 кафена чаша
какао - 2 с.л.
портокали - 1 брой
портокалови корички - от 2 с.л. + лимонови
сода бикарбонат - 1 ч.л.
ЗА ГЛАЗУРА
черен шоколад - 100 г с ядки
течна сметана - 50 мл
портокалi - ½ за украса
Начин на приготвяне:
Портокалът се обелва и се отстраняват семките, ако има.
Поставя се в блендер и се пасира до еднородна смес.
В дълбока купа се разбъркват брашно, какаото, содата за хляб и захарта.
Към тях се добавят и течните съставки - олио, яйца настърганите портокалови и кори от лимон и смленият плод портокал до получаване на тесто.
Всичко се омесва добре и се изсипва в правоъгълна тавичка.
Пече се на 200 °C до пълна готовност.
Проверява се с дървена клечка.
След като е изстинал, се намазва с глазура.
На водна баня се разтапя шоколад и към него се прибавя течна сметана, разбърква се до получаване на еднородна смес.
Изстиналият шоколадов сладкиш се намазва с топлата глазура.
Сладкишът с портокал се нарязва на парчета.
Половинката портокал за украса се нарязва на колелца и след това всяко колелце - на четвъртинка.