Необходими продукти:
брашно от спелта - 2 1/2 ч. ч.
сол - 1/2 ч.л.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
зехтин - 2 с.л.
ОЩЕ
зехтин - 3 с.л.
чесън - 2 скилидки
босилек - няколко листа пресен
ОФИЦИАЛНО: Ето кой е новият Ерген в 3 сезон
Начин на приготвяне:
Използвах смес от бяло и пълнозърнесто брашно.
Когато ти е свършил хлябът и не ти се ходи до магазина, си правиш содени пърленки.
Препоръчвам ви да ги направите и вие. Стават изключително бързо. Отнеха ми точно 45 минути от замесването до готовите изпечени пърленки.
Затова ви препоръчвам, първо, да включите фурната да загрява, а след това пригответе тестото.
В купа пресях брашното и добавих солта.
Смесих киселото мляко със содата, разбърках и изчаках да шупне, след което ги добавих към брашното заедно със зехтина.
Замесих меко тесто, което веднага разделих на 6 топчета. Всяко топче тесто разточих на тънко върху набрашнен плот и надупчих с вилица.
Наредих половината пърленки (само толкова се побира) в тавата на фурната върху хартия за печене и пекох 15 минути в предварително загрята фурна на 200 °C.
Веднага след това изпекох и останалите 3 пърленки.
В хаванче счуках 2 скилидки чесън и няколко листа пресен босилек. Прибавих и малко зехтин и намазах половината пърленки с тази ароматна смес.