Необходими продукти:
картофи - 4 бр.
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава
домати - 200 г пресни (може и консервирани)
сушени зеленчуци - 2 с.л. (пащърнак, чушки, моркови)
ориз - 1 ч.ч.
олио - 50 мл
бульон - 3 ч.ч. зеленчуков
червен пипер - 1 ч.л.
сол
черен пипер
лют пипер - (или 1 сушена лютива чушка)
магданоз
девесил
риган
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и моркова и ги задушете заедно с малко вода и олиото за няколко минути, докато омекнат.
2. Прибавете настъргани пресни домати или такива от консерва и гответе до изпаряване на течността.
3. Прибавете ориза, предварително измит в няколко води и го запържете, докато стане прозрачен.
4. След това добавете 2 чаши горещ зеленчуков бульон или вода.
5. Веднага щом заври прибавете картофите, всички подправки, както и сол на вкус.
6. Прехвърлете ястието в дълбока тава и добавете останалата 1 чаша бульон.
7. Сложете картофите с ориз да се пекат в нагорещена фурна на 230 °C за 30-40 минути до абсорбиране на течността и готовност на зеленчуците.
8. Поднесете тази ароматна и вкусна селска гозба - картофи с ориз по селски, поръсена с магданоз и салата според сезона.
Приятен апетит!