Необходими продукти:
ориз за суши - 250 г
оцет за суши - 2 с.л.
сьомга - 200 г пушена или сурова
ролца от раци - 10 бр.
краставица - 1 бр.
philadelphia сирене - 1 бр.
зехтин - 100 мл
соев сос - 100 мл
кори нори - 5 бр.
Начин на приготвяне:
Поставете сьомгата в чиния и изсипете соев сос и зехтин върху нея, докато видите, че е изцяло покрита. Оставете я в хладилник, за да се маринова минимум 2 часа.
Изсипете ориза в гивгир с много ситни дупки и го измийте много внимателно със студена вода, докато водата от него вече не е мътна. След това го оставете да се изцеди за 10 минути.
Докато изчаквате ориза, да бъде напълно изцеден, нарежете краставицата на тънки лентички. След това нарежете сьомгата - отново на ленти и рулцата от раци - на малки кубчета.
Когато приготвяте ориза, не загрявайте предварително котлона. Изсипете ориза в тенджера и добавете вода. Специфичното при приготвянето на суши ориза е, че количестовото вода-ориз трябва да отговаря 1 към 1. На 250 г ориза прибавяте 250 мл. вода.
Пуснете котлона на макс, затворете капака и изчакайте, докато по повърхността на тенджерата не започнат да излизат леки балончета. Не отваряйте капака на тенжерата, докато това не стане. Когато видите, че балончетата се появяват, отворете тенджерата и трябва да видите, че оризът е поел цялата вода.
Пресипете ориза в пластмасов или дървен съд с пластмасова или дървена лъжица. Овусете го със 2 с.л. оцет за суши, като разбърквате внимателно. След това оставете ориза да се охлади напълно.
Когато това стане, вземете прозрачно фолио и го увийте добре около бамбукова подложка за суши. Внимавайте да не влезе въздух. Разпределете ориза, така че да стигне за 5 кори Нори. Поставете корите върху подложката, като лъскавата страна трябва да бъде надолу. Намокрете пръстите си, за да може да не залепва ориз по тях, когато го нанасяте.
Върху всяка кората Нори разстелете ориз, като оставяте по няколко сантиметра от горната и долната страна на всеки лист. От горната страна оставете малко повече, отколкото от долната. Количеството ориз не бива да е нито твърде малко, нито прекалено много някъде около 1 см дебелина.
След това добавете един ред Филаделфия, един ред краставица и един ред сьомга/ рулца от раци.
Внимателно започнете да навивате сушито, като леко натискате при всяко завъртане и внимавате да не завивате и фолиото. Рулото, което ще ви се получи, трябва да бъде стегнато и да не се разппада. Повторете това с всяка от корите Нори, като може да правите различни комбинации от продуктите по ваш вкус.
Всяко получено руло нарежете на 8 парчета с много остър нож и леки движения, за да не се разпадне. Важно е движението на рязане. Трябва да бъде плавно, за да не изпада съдъжрванието на рулото суши.