Необходими продукти:
зелка - 1 прясна (към 2 кг)
свински ребра - 1.4 кг
ориз - 1 к.ч.
червен пипер - 1 с.л.
олио - 4 с.л.
дафинов лист
черен пипер - зърна
бахар - зърна
черен пипер - млян
сол
доматено пюре - 0.75 г концентрат
Начин на приготвяне:
Първо, в олио запържих свинското месо до смяна на цвета.
Извадих свинските ребра и в същата мазнина пуснах нарязаното зеле.
Бърках няколко пъти на средна степен на котлона.
Когато се намали обемът на зелето, добавих 200 мл топла вода и оставих още да се задушава зелето.
Поръсих с червения пипер и добавих подправките.
Оставих още малко да се готви ястието.
Разбърках доматения концентрат с топла вода и го сипах в тенджерата при зелето.
Овкусих на вкус със сол.
Към всичко това добавих и измития и отцеден ориз.
Разбърках го със зелето и добавих 5 кафени чашки топла вода (със същата чаша съм мерила и ориза).
В дълбока тава наредих на дъното ѝ задушеното свинско месо.
Върху месото изсипах съдържанието от тенджерата (зеле и ориз).
Разпределих навсякъде да има от ориза.
Поръсих с млян черен пипер и още малко олио свинското със зеле.
Пекох зелето с ориз на 200 °C 1 час и 10 минути, открито без фолио.