Тайната на мекия домашен хляб е в тази съставка

Необходими продукти:

мая жива - 1/2 кубче (21 г)

топла вода - 600 мл

брашно - 1 кг

сол - 1/2 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Кубчето мая се разтваря в топлата вода без да втасва и се добавя в предварително сложено брашно в дълбока купа.

Разбърква се с лопатка или на ръка.

Оставя се на топло, покрито с фолио и кърпа, но не на течение, около час и половина.

Като удвои обема си, го изсипваме на набрашнения плот, леко омесваме за кратко и разделяме на две.

В две форми, намазани с олио, поставяме двете хлебчета.

Оставяме покрити с кърпа за около 40 мин. докато удвоят обема си. Може и в тава с хартия, като така ще станат по-плоски.

Загряваме фурната на 250 градуса отдолу и отгоре без вентилатор, поставяме двете хлебчета едновременно и намаляваме температурата на 200 градуса.

Печем хлябовете около 35-40 мин.

Като се извадят от фурната, се изваждат от формите, напръскват се отгоре със студена вода и се покриват с кърпа.

Оставят се за 30 минути.

Приятен апетит!

Необходими продукти:

мая жива - 1/2 кубче (21 г)

топла вода - 600 мл

брашно - 1 кг

сол - 1/2 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Кубчето мая се разтваря в топлата вода без да втасва и се добавя в предварително сложено брашно в дълбока купа.

Разбърква се с лопатка или на ръка.

Оставя се на топло, покрито с фолио и кърпа, но не на течение, около час и половина.

Като удвои обема си, го изсипваме на набрашнения плот, леко омесваме за кратко и разделяме на две.

В две форми, намазани с олио, поставяме двете хлебчета.

Оставяме покрити с кърпа за около 40 мин. докато удвоят обема си. Може и в тава с хартия, като така ще станат по-плоски.

Загряваме фурната на 250 градуса отдолу и отгоре без вентилатор, поставяме двете хлебчета едновременно и намаляваме температурата на 200 градуса.

Печем хлябовете около 35-40 мин.

Като се извадят от фурната, се изваждат от формите, напръскват се отгоре със студена вода и се покриват с кърпа.

Оставят се за 30 минути.

Приятен апетит!

Гласували общо: 1 потребители