Необходими продукти:
картофи - 4
ориз - 1/2 к.ч. или 1 шепа
моркови - 1 бр.
лук - 1
кайма - към 1/2 кг (смес)
яйца - 2
подправка за кайма
пикантина
чубрица
черен пипер
магданоз - по желание
бульон - по желание кубче
Начин на приготвяне:
1. Сложете тенджера с вода на котлона да ври на силен огън. Намалете, когато започне да ври.
2. Обелете картофите, моркова и лука.
3. Измийте ги.
4. Нарежете на кубчета картофите и моркова, на ситно лука и ги добавете във водата.
5. Оставете ги да се варят, а през това време започнете да подправяте каймата.
6. В каймата за топчета за супа добавете: подправка за кайма, черен пипер, малко пикантина, олио, колкото да се омазни и чубрица.
7. Оставете за 10 мин настрана, след това смесете хубаво каймата.
8. Добавете 1 яйце в купата и отново омесете каймата.
9. Оформете малки топчета с навлажнени ръце и ги отделете настрани.
10. Приберете в хладилник, за да стегнат малко.
11. Върнете се отново към котлона.
12. Проверете дали картофите, морковите и лука са се сварили.
13. Премахнете получилата се пяна и разбъркайте.
14. Добавете пикантина на вкус. Около ч.л или по Ваша преценка (ако желаете, сложете кубче бульон вместо пикантина).
15. Измийте хубаво ориза и ако останалите продукти са сварени, го добавете към класическата супа топчета.
16. Когато оризът е почти готов, добавете и топчетата.
17. Когато супата топчета е готова, добавете предварително разбито яйце за застройка на струйка, докато разбъркваме и ситно нарязан магданоз (по желание).
Вместо ориз, може да добавите фиде.
Приятен апетит!