Sofialive.bg

Тези храни са полезни за нервите

Тези храни са полезни за нервите Тези храни са полезни за нервите
Главният лекар на Клиниката по възстановителна неврология Алмира Гимранова призова да се ядат черен дроб и риба за укрепване на нервната система. В интервю за Lenta.ru тя изрежда някои продукти, полезни за нервната система.

Лекарят твърди, че е необходимо да се поддържа нервната система, за да могат другите системи на организма да функционират правилно. Това може да стане, наред с други неща, чрез рационално хранене.

Витамини от група В

Витамините от група В участват в синтеза на невротрансмитерите - вещества, участващи в предаването на сигнали между нервните клетки. Освен това те помагат за превръщането на храната в енергия за мозъка и нервната система, поддържат хормоналния баланс и предпазват от стрес, обяснява неврологът. Витамините от група В се съдържат в месото, черния дроб, рибата, яйцата, млечните продукти, зърнените храни, ядките и зеленолистните зеленчуци.

Витамин С

Гимранова обясни, че този витамин допринася за производството на колаген, който укрепва стените на кръвоносните съдове и мембраните на нервните клетки. Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, касиса, чушките и зелето.

Витамин Е

Според невролога витамин Е също има антиоксидантни свойства и подпомага регенерацията на нервните клетки. Освен това той подобрява кръвоснабдяването на мозъка и облекчава умората.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, ядките, семената и зърнените храни.

Магнезий

Този микроелемент регулира нервно-мускулната система, участва в предаването на нервните импулси и подпомага отпускането на мускулите, казва лекарят. Недостигът му може да доведе до раздразнителност, безсъние, главоболие и спазми. Магнезият се съдържа в шоколада, бананите, боба, граха, соевите продукти и зелените зеленчуци.

Калций

Калцият е от съществено значение за функционирането на мускулите и нервите, както и за поддържането на костите. Той играе роля в процесите на възбуждане и потискане в нервната система и помага за поддържане на емоционалното равновесие. Млечните продукти (особено сиренето), рибата (особено сардината), бадемовите ядки и семената съдържат този елемент, казва Гимранова.

Йодът е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и нервната система. Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който намалява умствената и физическата активност, води до апатия, сънливост и депресия. Йодът се съдържа в морските дарове (особено във водораслите), йодираната сол и млечните продукти.

Главният лекар на Клиниката по възстановителна неврология Алмира Гимранова призова да се ядат черен дроб и риба за укрепване на нервната система. В интервю за Lenta.ru тя изрежда някои продукти, полезни за нервната система.

Лекарят твърди, че е необходимо да се поддържа нервната система, за да могат другите системи на организма да функционират правилно. Това може да стане, наред с други неща, чрез рационално хранене.

Витамини от група В

Витамините от група В участват в синтеза на невротрансмитерите - вещества, участващи в предаването на сигнали между нервните клетки. Освен това те помагат за превръщането на храната в енергия за мозъка и нервната система, поддържат хормоналния баланс и предпазват от стрес, обяснява неврологът. Витамините от група В се съдържат в месото, черния дроб, рибата, яйцата, млечните продукти, зърнените храни, ядките и зеленолистните зеленчуци.

Витамин С

Гимранова обясни, че този витамин допринася за производството на колаген, който укрепва стените на кръвоносните съдове и мембраните на нервните клетки. Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, касиса, чушките и зелето.

Витамин Е

Според невролога витамин Е също има антиоксидантни свойства и подпомага регенерацията на нервните клетки. Освен това той подобрява кръвоснабдяването на мозъка и облекчава умората.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, ядките, семената и зърнените храни.

Магнезий

Този микроелемент регулира нервно-мускулната система, участва в предаването на нервните импулси и подпомага отпускането на мускулите, казва лекарят. Недостигът му може да доведе до раздразнителност, безсъние, главоболие и спазми. Магнезият се съдържа в шоколада, бананите, боба, граха, соевите продукти и зелените зеленчуци.

Калций

Калцият е от съществено значение за функционирането на мускулите и нервите, както и за поддържането на костите. Той играе роля в процесите на възбуждане и потискане в нервната система и помага за поддържане на емоционалното равновесие. Млечните продукти (особено сиренето), рибата (особено сардината), бадемовите ядки и семената съдържат този елемент, казва Гимранова.

Йодът е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и нервната система. Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който намалява умствената и физическата активност, води до апатия, сънливост и депресия. Йодът се съдържа в морските дарове (особено във водораслите), йодираната сол и млечните продукти.

Гласували общо: 1 потребители