Това е най-вкусният постен боб, който някога сте опитвали - не пропускайте тази стъпка

Необходими продукти:

боб - 500 г (Бял или червен)

коприва - около 150 г свежа

манголд - 1 връзка

лапад - 1 връзка

джоджен - 1/2 връзка, пресен

пресен лук - 1 връзка

лук - 1 средна глава, стар

чесън - 3 скилидки (или 3 стръка пресен)

чушки - 1 червена+1 зелена

люти чушки - 1 - 2 бр. (по - желание)

домати - 1 бр. хубав сочен

моркови - 2 бр.

целина - 1 стрък

олио - 5 с.л.

червен пипер - 1 с.л.

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от предната нощ в студена вода.

2. На другия ден го отцедете, сложете в тенджера и налейте нова вода.

3. Варете, докато омекне, като при първото завиране отново смените водата.

4. Подгответе си всички зеленчуци.

5. Лука, домата и селърито накълцайте на ситно, моркова на тънки кръгчета, чушките на парченца с големина по ваш вкус.

6. Чесъна нарежете на тънки филийки

7. От зеленолистните, първо попарете копривата във вряща вода, после я накълцайте отстранявайки дръжките.

8. Лапада, джоджена и манголда измийте и също нарежете.

9. След като всичко ви е готово, загрейте олио (може не всичкото) в дълбок тиган или касерола.

10. Запържете лука и през 2 минути добавяйте в този ред - морков, целина, чушки, пресен лук, зелениите, след тях малко водичка, и накрая чесъна и домата.

11. Посолете и по желание добавете малко сух джоджен за подсилване на вкуса, тъй като предния не е много силно ароматен.

12. Сложете отцедения боб, прехвърлете в тава и налейте вода с разтворения в нея червен пипер. Можете да използвате и бульона от варенето на фасула. 

13. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 минути.

 

Приятен апетит!

Необходими продукти:

боб - 500 г (Бял или червен)

коприва - около 150 г свежа

манголд - 1 връзка

лапад - 1 връзка

джоджен - 1/2 връзка, пресен

пресен лук - 1 връзка

лук - 1 средна глава, стар

чесън - 3 скилидки (или 3 стръка пресен)

чушки - 1 червена+1 зелена

люти чушки - 1 - 2 бр. (по - желание)

домати - 1 бр. хубав сочен

моркови - 2 бр.

целина - 1 стрък

олио - 5 с.л.

червен пипер - 1 с.л.

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от предната нощ в студена вода.

2. На другия ден го отцедете, сложете в тенджера и налейте нова вода.

3. Варете, докато омекне, като при първото завиране отново смените водата.

4. Подгответе си всички зеленчуци.

5. Лука, домата и селърито накълцайте на ситно, моркова на тънки кръгчета, чушките на парченца с големина по ваш вкус.

6. Чесъна нарежете на тънки филийки

7. От зеленолистните, първо попарете копривата във вряща вода, после я накълцайте отстранявайки дръжките.

8. Лапада, джоджена и манголда измийте и също нарежете.

9. След като всичко ви е готово, загрейте олио (може не всичкото) в дълбок тиган или касерола.

10. Запържете лука и през 2 минути добавяйте в този ред - морков, целина, чушки, пресен лук, зелениите, след тях малко водичка, и накрая чесъна и домата.

11. Посолете и по желание добавете малко сух джоджен за подсилване на вкуса, тъй като предния не е много силно ароматен.

12. Сложете отцедения боб, прехвърлете в тава и налейте вода с разтворения в нея червен пипер. Можете да използвате и бульона от варенето на фасула. 

13. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 минути.

 

Приятен апетит!

Гласували общо: 1 потребители