Необходими продукти:
патладжан - 10 кг
чушки - 5 кг зелени и червени
домати - 8 бр. едри
олио - 600 мл
чесън - 1 глава
сол - на вкус
захар - 1 с.л.
магданоз - 1 връзка
Начин на приготвяне:
1. Измийте доматите, патладжана и чушките, подсушете и изпечете, оставете да се задушат.
2. Обелете изпечения зеленчук и оставете за 5-6 часа под наклон, да се изцеди сокът им.
3. Накълцайте на малки кубчета и съберете зеленчука в голям съд.
4. На умерен огън в голяма тава налейте и нагрейте олиото.
5. Внимателно прибавете зеленчука при непрекъснато бъркане.
6. След като заври, прибавете сол на вкус, захарта, ситно накълцаните скилидки чесън и ситно нарязания магданоз, разбъркайте традиционното кьопоолу много добре.
7. Готовото кьопоолу разпределете в сухи буркани.
8. Затворете плътно и стерилизирате кьопоолу по стара рецепта за 20 минути след завиране на водата.
Приятен апетит!