Тутманик с масло и сирене

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

прясно мляко - 200 мл топло

кисело мляко - 2 с.л.

олио - 2 с.л.

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

яйца - 2 броя

суха мая - 7 г

брашно - 500 - 550 г

ЗА ПЛЪНКАТА

сирене - 200 - 250 г натрошено

масло - 80 г разтопено

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтъци - 1 брой

прясно мляко - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  • В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.
  • В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.
  • Замесете тестото.
  • В зависимост от големината на яйцата, може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г.
  • Оставете тестото да втаса за около 30 минути.
  • Втасалото тесто разделете на 4 равни питки.
  • Всяка питка разточвате според размера на тавата ви. Моята е 30 см.
  • Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене.
  • След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата.
  • Отново мажете с масло и поръсвате със сирене.
  • Същото правите и с третата питка.
  • Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.
  • Имате кръг от 4 разточени кори.
  • Този кръг го режете на 6-7 ленти. След това вземате една лента и я усуквате.
  • Усуканите ленти нареждате в тавата.
  • Оставяте тутманика да втаса отново за 30-40 минути.
  • Преди да сложите тутманика да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко.
  • След това го печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. 

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

прясно мляко - 200 мл топло

кисело мляко - 2 с.л.

олио - 2 с.л.

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

яйца - 2 броя

суха мая - 7 г

брашно - 500 - 550 г

ЗА ПЛЪНКАТА

сирене - 200 - 250 г натрошено

масло - 80 г разтопено

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтъци - 1 брой

прясно мляко - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  • В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.
  • В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.
  • Замесете тестото.
  • В зависимост от големината на яйцата, може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г.
  • Оставете тестото да втаса за около 30 минути.
  • Втасалото тесто разделете на 4 равни питки.
  • Всяка питка разточвате според размера на тавата ви. Моята е 30 см.
  • Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене.
  • След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата.
  • Отново мажете с масло и поръсвате със сирене.
  • Същото правите и с третата питка.
  • Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.
  • Имате кръг от 4 разточени кори.
  • Този кръг го режете на 6-7 ленти. След това вземате една лента и я усуквате.
  • Усуканите ленти нареждате в тавата.
  • Оставяте тутманика да втаса отново за 30-40 минути.
  • Преди да сложите тутманика да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко.
  • След това го печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. 

Гласували общо: 1 потребители