Необходими продукти:
ориз - 200 г
нахут - 240 г сварен, от консерва
лук - 1 глава, средна или малка, около 80 - 100 г
домати - 1 бр. среден размер
олио - 50 мл
масло - 15 г
вода - 1.4 л.
сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
дафинов лист - 1 бр.
черен пипер - за поръсване накрая
захар - 1 щипка
лимони - резени за сервиране+ лимонов сок
босилек - пресни листенца за украса
Начин на приготвяне:
1. Накълцайте на ситно или настържете лука и домата с щипка захар.
2. Запържете ги за 5 минути в тенджерка с 50 мл олио.
3. Налейте водата, сложете дафиновия лист и солта и увеличете огъня, за да заври.
4. През това време си измийте ориза в няколко води и когато течността заври го сипете в супата.
5. Варете около 20 минути като намалите огъня до среден.
6. Докато оризът се вари, отцедете нахута от течността в консервата и го измийте добре.
7. Сипете в супата заедно с масълцето и гответе още 1-2 минути.
8. Поднесете на момента горещата оризова супа, поръсена с прясно смлян черен пипер и лимонов сок.
9. Украсете с резени лимон и пресни листа от босилек.
Приятен апетит!