Необходими продукти:
ябълки - 3 бр.
тиква - 300 г
канела - 1 ч.л.
Маслено тесто
брашно - 300 г
масло - 130 г
захар - 100 г
яйца - 2
сол - щипка
ванилия
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквата на кубчета и сварете със малко захар около 1 или 2 с.л. около 15 минути.
2. Обелваме ябълките и нарязваме на малко резени и също сваряваме с малко захар, около 10-15 минути.
3. Приготвяме маслено тесто с брашното и мекото масло, като смесваме и притриваме с пръсти или миксер брашното и маслото.
4. Омесете с пръсти или използвайте робот. Трябва да получим много фина и зърнеста текстура, която наподобява пясък, откъдето идва и името му.
5. След това добавете яйцата и разбъркайте до получаване на хомогенно тесто (отново с дървената лъжица или с робота).
6. С това тесто оформете топка.
7. Увийте масленото тесто за пай в стреч фолио, за да не стане коричка, и го охладете за поне час или веднага разстелете във формата и после охладете формата за 15-20 мин в хладилника.
8. Извадете тестото да омекне, разточете и оформете в тавичката за пай.
9. Смесете заедно ябълките и тиквата и разпределете върху тестото.
10. Изпечете тиквения сладкиш на 180 °C за 25 минути.
Приятен апетит!