Бобовите култури са изключително полезни за нашата храносмилателна система заради богатството си на фибри и протеини.
"Само 100 г варен боб съдържа почти 9 грама протеин, което представлява 27% от общото съдържание на калории.", казва д-р Соколов, специалист диетолог.
Ето защо днешната рецепта е за така вкусната бобена салата с лютеница. Тя е чудесна гарнитура към печена наденица, суджук, кебапчета или кюфтета.
Необходими продукти:
бял боб - 800 г сварен
лютеница - 400 г
лук - 1 глава кромид, малка
магданоз - 1 шепа
краве масло - 1 с.л.
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и магданоза на ситно и сложете в подходяща купа.
2. Към тях прибавете разтопеното краве масло и сварения боб.
3. Посолете на вкус и разбъркайте.
4. Последна добавете лютеницата и всичко това разбъркайте, докато всички бобчета се покрият с лютеница.
5. Бобената салата сервирайте на стайна температура.