Необходими продукти:
картофи - 3 бр. големи
шунка - 70 г
кашкавал - 70 г
кисели краставички - 2 бр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
яйца - 1 бр.
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
заквасена сметана - 100 г
брашно - 1 с.л.
масло - 30 г
Начин на приготвяне:
1.Обелваме картофите и ги измиваме.
2.Режем ги на половина, не повече.
3.В тенджера с вода на котлона ги сваряваме.
4.Прибавяме щипка сол.
5.След като сварят картофите ги режем на тънки кръгчета.
6.Намазваме си малка тава с масло.
7.Подреждаме един ред с картофените кръгчета едно до друго.
8.Нарязваме 2 краставички на тънки лентички.
9.Шунката също я нарязваме на тънки лентички.
10.Върху първия ред картофи слагаме краставичките и шунката на всякъде.
11.Следва втори ред картофи едно до друго парчета.
12.Разбиваме 1 яйце с 1 с.л брашно, 1 ч.ч. прясно мляко и 100 г заквасена сметана с помощта на телена бъркалка.
13.Подправяме със сол и черен пипер. Пак разбъркваме.
14.Изсипваме сместа отгоре, така че да има навсякъде.
15.На места слагаме парченца масло.
16.Настъргваме кашкавала и разпределяме отгоре върху запеканката.
17.Поръсваме с черен пипер.
18.Печем на 180 градуса до готовност в предварително загрята фурна.
Приятен апетит!