Необходими продукти:
ябълки
вода
захар
лимон
лимонтузу
желатин
лимонова есенция
розова боя
лед
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете ½ кг ябълки на еднакви резенчета и ги пуснете във врящ сироп от 3 чаши вода, 2½ чаши захар и сока на ½ лимон или малко лимонтузу.
2. Щом станат прозрачни ябълките, без да се разварят, извадете ги с решетеста лъжица.
3. В 2–3 супени лъжици гореща вода разтопете 20 г желатин, изсипваме го в сиропа и разбъркайте, за да се разтопи добре, и сложете на студено място.
4. Като се поохлади, прибавете лимонова есенция и по желание малко розова боя.
5. Изплакнете формата, в която ще изстудите желето, със студена вода, сложете я в съд с лед или малко студена вода, изсипете малко от желето.
6. Като замръзне, нареждете половината ябълки във форма на звезда, отгоре изсипете пак малко желе и като застине, наредете и другата половина ябълки.
7. Върху тях изсипете останалото желе.
8. След като замръзне добре, обърнете го в голяма чиния, наоколо го украсете с резенчета от сварени ябълки.
Приятен апетит!