Необходими продукти:
вода - 150 мл (хладка)
мая - 15 г прясна
сол - 1 щипка
захар - 1 щипка
зехтин - 2 с.л.
брашно - около 300 г
доматен сос - около 1 ч.ч.
моцарела - 200 - 300 г рендосана
пармезан - 2 с.л.на прах
босилек - сух и пресен
Начин на приготвяне:
1. Начупете маята в 50 мл от водата.
2. Добавете захарта и разбъркайте.
3. Покрийте и оставете маята да се активира.
4. В брашното направете кладенче и изсипете водата и зехтина.
5. Прибавете активиралата се мая и солта.
6. Омесете меко нелепнещо тесто.
7. Поставете го в набрашнена купа и покрийте със стреч фолио.
8. Оставете тестото да удвои обема си.
9. Върху набрашнен плот разточете втасалото тесто на голям правоъгълник.
10. Разрежете го на 5-6 широки ленти по дължина.
11. Върху набрашнен плот разточете една лента на много тънък правоъгълник.
12. В края на правоъгълника върху дългата страна сложете рендосана моцарела.
13. Навийте на стегнато рулце.
14. Навийте на охлюв и поставете в намазнена тава.
15. Така процедирайте и с останалите ленти. Намажете пицата обилно с доматен сос.
16. Поръсете със сух босилек, пармезан и няколко капки зехтин.
17. Изпечете пицата в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути.
18. Гарнирайте с пресен босилек.
Приятен апетит!