Необходими продукти:
банани - 220 г (2 бр. добре узрели)
пълнозърнесто брашно - 200 г (спелта, лимец или ръж)
прясно мляко - 70 мл
бакпулвер - 10 г (или ч.л. сода)
краве масло - 85 г + за намазване
яйца - 2 бр.
кафява захар - 190 г (или бяла) + 1 ч.л. за поръсване на формата
сол - 1 щипка
сок от лимон - 10 мл. прясно изцеден
орехи - 50 г натрошени
Начин на приготвяне:
Сложете в купа маслото и захарта и разбийте до гладко кремче.
Прибавяйте яйцата едно по едно до пълното им усвояване.
Добавете млякото, намачканите банани с лимоновия сок, солта, брашното и содата или бакпулвер.
Разбийте за кратко, достатъчно за да получите хомогенна смес.
Накрая сложете накълцаните орехи и разбъркайте леко с дървена лъжица.
Прехвърлете сместа за банановият хляб в правоъгълна форма за кейк или хляб за сандвичи. Тя предварително трябва да бъде намазана с масло и поръсена с кафява захар и брашно.
Загладете отгоре и пъхнете в загрята на 180 °C фурна с вентилатор.
Печете вкусния класически бананов хляб около 45-50 минути или докато хубаво бухне и стане златист.
Проверете с клечка като я боднете във вътрешността, ако излезе суха и чиста, печивото е готово.
Изчакайте 5-8 минути, след което извадете сладкия хляб от формата и оставете да изстине преди да нарежете.