Здравословен сладък хляб с орехи и банани

Необходими продукти:

банани - 3 бр. (общо тегло 300 г на обелени плодове)

прясно мляко - 30 мл

кисело мляко - 30 г

захар - 170 г (за предпочитане кафява, но може и бяла)

яйца - 2 бр.

сода бикарбонат - 1 ч.л. (или около 8 г бакпулвер)

ванилия - 2 г прахче

канела - 1 щипка

орехи - 60 г натрошени ядки + 4 - 5 половинки орех за украса

краве масло - 80 г меко, на стайна температура

пълнозърнесто брашно - 250 г

 

Начин на приготвяне:

1. Разбийте мекото масло със захарта, докато получите пухкав крем.

2. Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиване.

3. Сложете прясното и кисело мляко с разтворена в него сода (ако ползвате банпулвер, той се слага накрая с брашното).

4. Прибавете бананите, предварително пюрирани.

5. Разбъркайте добре и накрая сложете брашното, ванилията, канелата и натрошените орехи.

6. Хомогенизирайте сместа, без да разбивате с миксер а само на ръка.

7. Изсипете във правоъгълна форма за кейк, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена предварително.

8. Заравнете повърхността на сладкия хляб, без да притискате много, и подредете половинки орехови ядки отгоре.

9. Загрейте фурната до 180 °C и печете ароматният бананов кекс около 40 минути или до суха клечка.

10. Охладете върху решетка и сервирайте пълнозърнест бананов хляб с орехи с чийзкрем, сметана или топка сладолед.

Необходими продукти:

банани - 3 бр. (общо тегло 300 г на обелени плодове)

прясно мляко - 30 мл

кисело мляко - 30 г

захар - 170 г (за предпочитане кафява, но може и бяла)

яйца - 2 бр.

сода бикарбонат - 1 ч.л. (или около 8 г бакпулвер)

ванилия - 2 г прахче

канела - 1 щипка

орехи - 60 г натрошени ядки + 4 - 5 половинки орех за украса

краве масло - 80 г меко, на стайна температура

пълнозърнесто брашно - 250 г

 

Начин на приготвяне:

1. Разбийте мекото масло със захарта, докато получите пухкав крем.

2. Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиване.

3. Сложете прясното и кисело мляко с разтворена в него сода (ако ползвате банпулвер, той се слага накрая с брашното).

4. Прибавете бананите, предварително пюрирани.

5. Разбъркайте добре и накрая сложете брашното, ванилията, канелата и натрошените орехи.

6. Хомогенизирайте сместа, без да разбивате с миксер а само на ръка.

7. Изсипете във правоъгълна форма за кейк, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена предварително.

8. Заравнете повърхността на сладкия хляб, без да притискате много, и подредете половинки орехови ядки отгоре.

9. Загрейте фурната до 180 °C и печете ароматният бананов кекс около 40 минути или до суха клечка.

10. Охладете върху решетка и сервирайте пълнозърнест бананов хляб с орехи с чийзкрем, сметана или топка сладолед.

Гласували общо: 1 потребители