3 вкусни рецепти с джинджифил за всяка част от деня

Опитвали ли сте някога Ginger Ale (джинджифилов ейл)? А топла и полезна супа от моркови? Докосвали се до истински ароматно индийско къри? Всеки тези неща имат една обща черта - джинджифилът.

Отличавайки се с особения си аромат, джинджифилът е корен, който по-голямата част от Източна Азия смята за задължителен за прием. Ако бъдем напълно честни - не грешат. Много медицински проучвания доказват предимствата на приема на корена. Но как да го включим в диетата си, за да извлечем максимална полза от билката джинджифил?

Защо е полезен?

Джинджифилът е сред едни от по-екзотичните храни, срещани в хранителните вериги по нашия край. Пълен с полезни вещества като фитохимикали, полифеноли, витамин B6, витамин C, манган, мед, калий и магнезий, приемът на корена носи огромни ползи за здравето ни.

Според проучвания билката е от значителна полза за метаболизма и чревното здраве, както и хроничните заболявания като високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. Освен това съществуват индикации, че може драстично да намали нивата на захар в кръвта и риска от хронични усложнения при захарен диабет тип 2.

Интересен факт

Интересен факт е, че много от моряците и работещите по кораби по света приемат джинджифил почти ежедневно. Причината за това е, че коренът има благоприятни свойства, които облекчават симптомите на морската болест. Тези свойства намаляват гаденeто, независимо от произхода му - от морска болест до страничните ефекти от химиотерапия и сутрешното гадене при бременни.

Но вкусът на джинджифила е особен и не е за всеки. Силният му аромат и вкусът му се дължат на съставните кетони, наречени джинджероли. Тъй като хапването на пресен корен от билката ще се услади на малко от нас, ще споделим и най-вкусните рецепти, които може да си приготвите вкъщи.

Най-подходящи начини за консумация

Нека първо обаче обсъдим най-подходящите начини за консумация на джинджифил:

  • Като използваме пресен джинджифил за чай.
  • Като добавим парчета или го настържем в сосове, къри или ястия, приготвени на тиган.
  • Като добавим корена към кексове, бисквити и други сладкарски изделия.
  • Като го използваме за полезни супер смутита.

Идея за закуска

Детоксикиращо смути с пресен лимон и джинджифил

Необходими продукти:

  • 1 лимон
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. чия
  • ½ ч.л. лимонова кора
  • ½ ч.ч. замразен ананас
  • ½ ч.ч. замразена праскова
  • ½ ч.ч. замразено манго
  • ½ ч.л. мед
  • ¾ ч.ч. кокосово мляко
  • 2 ч.л. добавка по избор (колаген, протеин, ванилия)

Начин на приготвене:

Изстискайте сока от лимона и го отделете съда настрана. Отделете част от лимоновата кора и настържете джинджифила. Добавете всички съставки в блендер и ги смесете докато не получите хомогенна смес (около 1 минута).

Източник на изображението: Pexels.com

Идея за обяд

Пилешко с джинджифил и кленов сироп

Необходими продукти:

За тигана:

  • ¾ ч.ч. ориз
  • 5 ч.ч. зеленчуци по избор (аспержи, моркови, грах)
  • 2 големи пилешки гърдички
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.л. настърган джинджифил
  • 2 ч.л. зехтин
 

За соса:

  • 3 ч.л. соев сос
  • 5 ч.л. кленов сироп
  • 2 к.л. царевично нишесте
  • 1 к.л. сусамово олио
  • ½ к.л. люспи от червен пипер

Начин на приготвене:

  • Сварете ориза според типа му и го оставете настрана.
  • Смесете всички съставки за соса и го оставете настрана.
  • В уок или среден по големина незалепващ тиган загрейте половината от зехтина на средна температура.
  • Добавете зеленчуците и ги разбъркайте, докато не омекнат (около 5 минути).
  • Преместете зеленчуците в отделен съд и ги оставете настрана.
  • Загрейте остатъка от зехтина в тигана.
  • Добавете нарязаното пилешко месо и гответе около 5-7 минути, докато не загуби розовия си цвят.
  • Добавете чесъна и джинджифила и гответе за още една минута.
  • Разбъркайте соса и го добавете към пилешкото в тигана.
  • Гответе още една минута докато започне да се сгъстява сосът.
  • В чиния пригответе част ориз, част зеленчуци и част пилешко със сос.
  • Добър апетит!

  Източник на изображението: Pexels.com

Идея за вечеря

Крем супа от моркови и джинджифил

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. кокосово масло
  • 1 средно-голяма глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 ч.л. настърган джинджифил
  • ½ кг моркови
  • 700-900 мл зеленчуков бульон
  • 33 мл кокосово мляко или кокосова сметана
  • ½ ч.л. сол

Начин на приготвене:

  • Загрейте голям тиган или тенджера на средна температура и разтопете кокосовото масло.
  • Добавете лука, чесъна и джинджифила и гответе около 5 минути, докато лукът стане прозрачен.
  • Добавете морковите и зеленчуковия бульон.
  • След като започнат да врат, намалете котлона на ниска температура, но достатъчна за да продължат да къкрят.
  • Оставете морковите да се сготвят добре (около 25 минути)
  • Започнете бавно да добавяте кокосовото мляко/сметана и едновременно разбърквайте.
  • Разбийте добре с блендер, докато супата не стане кремообразна.
  • Добавете сол на вкус.
  • Воала!

Опитвали ли сте някога Ginger Ale (джинджифилов ейл)? А топла и полезна супа от моркови? Докосвали се до истински ароматно индийско къри? Всеки тези неща имат една обща черта - джинджифилът.

Отличавайки се с особения си аромат, джинджифилът е корен, който по-голямата част от Източна Азия смята за задължителен за прием. Ако бъдем напълно честни - не грешат. Много медицински проучвания доказват предимствата на приема на корена. Но как да го включим в диетата си, за да извлечем максимална полза от билката джинджифил?

Защо е полезен?

Джинджифилът е сред едни от по-екзотичните храни, срещани в хранителните вериги по нашия край. Пълен с полезни вещества като фитохимикали, полифеноли, витамин B6, витамин C, манган, мед, калий и магнезий, приемът на корена носи огромни ползи за здравето ни.

Според проучвания билката е от значителна полза за метаболизма и чревното здраве, както и хроничните заболявания като високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. Освен това съществуват индикации, че може драстично да намали нивата на захар в кръвта и риска от хронични усложнения при захарен диабет тип 2.

Интересен факт

Интересен факт е, че много от моряците и работещите по кораби по света приемат джинджифил почти ежедневно. Причината за това е, че коренът има благоприятни свойства, които облекчават симптомите на морската болест. Тези свойства намаляват гаденeто, независимо от произхода му - от морска болест до страничните ефекти от химиотерапия и сутрешното гадене при бременни.

Но вкусът на джинджифила е особен и не е за всеки. Силният му аромат и вкусът му се дължат на съставните кетони, наречени джинджероли. Тъй като хапването на пресен корен от билката ще се услади на малко от нас, ще споделим и най-вкусните рецепти, които може да си приготвите вкъщи.

Най-подходящи начини за консумация

Нека първо обаче обсъдим най-подходящите начини за консумация на джинджифил:

  • Като използваме пресен джинджифил за чай.
  • Като добавим парчета или го настържем в сосове, къри или ястия, приготвени на тиган.
  • Като добавим корена към кексове, бисквити и други сладкарски изделия.
  • Като го използваме за полезни супер смутита.

Идея за закуска

Детоксикиращо смути с пресен лимон и джинджифил

Необходими продукти:

  • 1 лимон
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. чия
  • ½ ч.л. лимонова кора
  • ½ ч.ч. замразен ананас
  • ½ ч.ч. замразена праскова
  • ½ ч.ч. замразено манго
  • ½ ч.л. мед
  • ¾ ч.ч. кокосово мляко
  • 2 ч.л. добавка по избор (колаген, протеин, ванилия)

Начин на приготвене:

Изстискайте сока от лимона и го отделете съда настрана. Отделете част от лимоновата кора и настържете джинджифила. Добавете всички съставки в блендер и ги смесете докато не получите хомогенна смес (около 1 минута).

Източник на изображението: Pexels.com

Идея за обяд

Пилешко с джинджифил и кленов сироп

Необходими продукти:

За тигана:

  • ¾ ч.ч. ориз
  • 5 ч.ч. зеленчуци по избор (аспержи, моркови, грах)
  • 2 големи пилешки гърдички
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.л. настърган джинджифил
  • 2 ч.л. зехтин

 

За соса:

  • 3 ч.л. соев сос
  • 5 ч.л. кленов сироп
  • 2 к.л. царевично нишесте
  • 1 к.л. сусамово олио
  • ½ к.л. люспи от червен пипер

Начин на приготвене:

  • Сварете ориза според типа му и го оставете настрана.
  • Смесете всички съставки за соса и го оставете настрана.
  • В уок или среден по големина незалепващ тиган загрейте половината от зехтина на средна температура.
  • Добавете зеленчуците и ги разбъркайте, докато не омекнат (около 5 минути).
  • Преместете зеленчуците в отделен съд и ги оставете настрана.
  • Загрейте остатъка от зехтина в тигана.
  • Добавете нарязаното пилешко месо и гответе около 5-7 минути, докато не загуби розовия си цвят.
  • Добавете чесъна и джинджифила и гответе за още една минута.
  • Разбъркайте соса и го добавете към пилешкото в тигана.
  • Гответе още една минута докато започне да се сгъстява сосът.
  • В чиния пригответе част ориз, част зеленчуци и част пилешко със сос.
  • Добър апетит!

  Източник на изображението: Pexels.com

Идея за вечеря

Крем супа от моркови и джинджифил

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. кокосово масло
  • 1 средно-голяма глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 ч.л. настърган джинджифил
  • ½ кг моркови
  • 700-900 мл зеленчуков бульон
  • 33 мл кокосово мляко или кокосова сметана
  • ½ ч.л. сол

Начин на приготвене:

  • Загрейте голям тиган или тенджера на средна температура и разтопете кокосовото масло.
  • Добавете лука, чесъна и джинджифила и гответе около 5 минути, докато лукът стане прозрачен.
  • Добавете морковите и зеленчуковия бульон.
  • След като започнат да врат, намалете котлона на ниска температура, но достатъчна за да продължат да къкрят.
  • Оставете морковите да се сготвят добре (около 25 минути)
  • Започнете бавно да добавяте кокосовото мляко/сметана и едновременно разбърквайте.
  • Разбийте добре с блендер, докато супата не стане кремообразна.
  • Добавете сол на вкус.
  • Воала!

Гласували общо: 1 потребители