Хладни оръжия

Не че в София има само три свестни места на открито - просто не се сдържахме да те разходим поне из тези, в които най-често се спасяваме от жегите.


The Bookies

Забелязали сме, че ако ударим първото си кафе в The Bookies, след това денят ни тръгва като песен. Не само заради сладкодумните лястовици по дърветата или любимите ни Тийвъри Корпорейшън, които тук често се въртят. А защото със сервитьора се разбираме с поглед, двете джанки и върбата пазят шарена сянка и въобще забравяме, че сме в заведение (онзи ден за малко да си тръгнем, без да платим сметката). За всичко са виновни пръснатите из двора саксии, висящите от широкия навес кашпи и фенери, нишите в стената от неизмазани тухли и, разбира се - мебелите. Кеф ти ниски дървени маси и меки дивани, кеф ти високи ретро маси и сгъваеми градински столове. До оградата откъм ул. „Удово" пък е любимата ни дървена люлка, а под стария орех са паркирали два шезлонга от ковано желязо, където като седнем с лаптопа и един розов тоник (тоник с ангостура, 2.20 лв.), после не ни се стъпва в офиса. Сигурно заради това се отбиваме и след работа, но тогава е друго - музиката е една идея по-бърза, палят лампите и фенерите и става приказка.

The Bookies е на ул. „Доспат" 37 и работи всеки ден от 9:00 до 00:00 часа.
За резервации - 851 90 87

 

Adi's Cook & Book

Дойде ли време за обяд или вечеря, някакъв вътрешен глас започва да крещи упорито „Adi's Cook & Book!" и какво да правим - потегляме към синята къща на ул. „Будапеща" 31. Като нищо ще я подминеш от буйната растителност, която напира да прескочи оградата. Встрани от входа пък скромно стои една от онези стари табелки с надпис „Образцов дом" и не си далеч от истината - градината прилича повече на частен хол със завидна библиотека, отколкото на ресторант с книжарница. Влезеш ли вътре, вече си убеден, че домакините не просто обичат да четат книги, а не могат без тях. И точно тук прочетохме първите три страници от Преследване на дива овца на фантастичния Харуки Мураками, и пак отттук другия път ще си я вземем за вкъщи. Иначе заглавията в колекцията на семейство Цанови са към две хиляди - от Достоевски през Фройд до Агата Кристи плюс туристически гайдове, тежки фотоалбуми и още, и още... На тема „меню" също няма как да ги пипнеш, а виненият лист е като американската Декларация за независимост, така че все нещо ще си харесаш. Главният готвач Клаудио Палюзо приготвя превъзходна телешка талята Фиорентина (гратинирана с горгонзола маскарпоне, гъби и розмаринови картофки ), както и чуден домашен кокосов тарт. Каквото и да си поръчаш, няма да останеш намръщен.

Adi's Cook & Book е на ул. „Будапеща" 31 и работи от 12:00 до 23:00 часа
(без неделя и понеделник). Преди да дойдеш обаче, на всяка цена
си запази място на 470 26 35 или на 0899 98 68 20

 

Бар Goblet

На една пряка от Adi's е бар Goblet. Държи го Владимир Петров, който е барман от старата школа и очаквано менюто му прелива от всевъзможни алкохолни и безалкохолни коктейли. Goblet не е от онези места с излишно надути претенции и лъскав интериор, даже напротив. Боята на оградата е леко олющена, а на входа те посреща ниска дървена пейка, покрита с най-обикновена черга - ако не си идвал или летиш в облаците, и през ум няма да ти мине, че в двора те очаква прохладна градина, пълна с цветя. Обслужването е ненатрапчиво и макар че понякога се случва да почакаме, забравяме за случая веднага, щом ни поднесат някой от вълшебните си коктейли. (Пробвай Гоблет: убийствен микс от 80-градусов тъмен ром Щрьо, сок от ананас и прясна мента.) Обикновено сядаме на сухия бар с лице към „Бачо Киро" - последния път бяхме двама и този, който не познаеше каква марка кола ще мине, черпеше другия. Сещаш се с какви усмивки си тръгнахме. Всеки вторник и събота тук се правят и тематични партита - за тях дебни страницата им във фейсбук.

Goblet е на ул. „Бачо Киро" 24 и е отворен всеки ден от 9:00 до 01:00 часа.
Запази си място на 980 11 10, 0885 12 57 99 или на 0888 38 23 14

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев (снимките на The Bookies и Goblet)

Не че в София има само три свестни места на открито - просто не се сдържахме да те разходим поне из тези, в които най-често се спасяваме от жегите.


The Bookies

Забелязали сме, че ако ударим първото си кафе в The Bookies, след това денят ни тръгва като песен. Не само заради сладкодумните лястовици по дърветата или любимите ни Тийвъри Корпорейшън, които тук често се въртят. А защото със сервитьора се разбираме с поглед, двете джанки и върбата пазят шарена сянка и въобще забравяме, че сме в заведение (онзи ден за малко да си тръгнем, без да платим сметката). За всичко са виновни пръснатите из двора саксии, висящите от широкия навес кашпи и фенери, нишите в стената от неизмазани тухли и, разбира се - мебелите. Кеф ти ниски дървени маси и меки дивани, кеф ти високи ретро маси и сгъваеми градински столове. До оградата откъм ул. „Удово" пък е любимата ни дървена люлка, а под стария орех са паркирали два шезлонга от ковано желязо, където като седнем с лаптопа и един розов тоник (тоник с ангостура, 2.20 лв.), после не ни се стъпва в офиса. Сигурно заради това се отбиваме и след работа, но тогава е друго - музиката е една идея по-бърза, палят лампите и фенерите и става приказка.

The Bookies е на ул. „Доспат" 37 и работи всеки ден от 9:00 до 00:00 часа.
За резервации - 851 90 87

 

Adi's Cook & Book

Дойде ли време за обяд или вечеря, някакъв вътрешен глас започва да крещи упорито „Adi's Cook & Book!" и какво да правим - потегляме към синята къща на ул. „Будапеща" 31. Като нищо ще я подминеш от буйната растителност, която напира да прескочи оградата. Встрани от входа пък скромно стои една от онези стари табелки с надпис „Образцов дом" и не си далеч от истината - градината прилича повече на частен хол със завидна библиотека, отколкото на ресторант с книжарница. Влезеш ли вътре, вече си убеден, че домакините не просто обичат да четат книги, а не могат без тях. И точно тук прочетохме първите три страници от Преследване на дива овца на фантастичния Харуки Мураками, и пак отттук другия път ще си я вземем за вкъщи. Иначе заглавията в колекцията на семейство Цанови са към две хиляди - от Достоевски през Фройд до Агата Кристи плюс туристически гайдове, тежки фотоалбуми и още, и още... На тема „меню" също няма как да ги пипнеш, а виненият лист е като американската Декларация за независимост, така че все нещо ще си харесаш. Главният готвач Клаудио Палюзо приготвя превъзходна телешка талята Фиорентина (гратинирана с горгонзола маскарпоне, гъби и розмаринови картофки ), както и чуден домашен кокосов тарт. Каквото и да си поръчаш, няма да останеш намръщен.

Adi's Cook & Book е на ул. „Будапеща" 31 и работи от 12:00 до 23:00 часа
(без неделя и понеделник). Преди да дойдеш обаче, на всяка цена
си запази място на 470 26 35 или на 0899 98 68 20

 

Бар Goblet

На една пряка от Adi's е бар Goblet. Държи го Владимир Петров, който е барман от старата школа и очаквано менюто му прелива от всевъзможни алкохолни и безалкохолни коктейли. Goblet не е от онези места с излишно надути претенции и лъскав интериор, даже напротив. Боята на оградата е леко олющена, а на входа те посреща ниска дървена пейка, покрита с най-обикновена черга - ако не си идвал или летиш в облаците, и през ум няма да ти мине, че в двора те очаква прохладна градина, пълна с цветя. Обслужването е ненатрапчиво и макар че понякога се случва да почакаме, забравяме за случая веднага, щом ни поднесат някой от вълшебните си коктейли. (Пробвай Гоблет: убийствен микс от 80-градусов тъмен ром Щрьо, сок от ананас и прясна мента.) Обикновено сядаме на сухия бар с лице към „Бачо Киро" - последния път бяхме двама и този, който не познаеше каква марка кола ще мине, черпеше другия. Сещаш се с какви усмивки си тръгнахме. Всеки вторник и събота тук се правят и тематични партита - за тях дебни страницата им във фейсбук.

Goblet е на ул. „Бачо Киро" 24 и е отворен всеки ден от 9:00 до 01:00 часа.
Запази си място на 980 11 10, 0885 12 57 99 или на 0888 38 23 14

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев (снимките на The Bookies и Goblet)

Гласували общо: 1 потребители