Коледните сладкиши на София

Знаеш ни от край време като ценители на хубавата храна и класните питиета. Неведнъж сме ти събирали накуп най-доброто от града и сме те изпращали на почти съвършени кулинарни разходки. Днес, съвсем в духа на наближаващите празници, ти представяме коледните сладкиши на София - три места, в които да заведеш любимите си хора и да опитате онзи чуден пай с по чаша ароматен чай или приказен топъл шоколад.

Cakey Bakey
Кокетно и стилно, заведението те очаква на улица Шипка и е чудесен завършек на разходка из Докторската градинка. Витрините са винаги пълни с изкусителни печива и сладкиши, подходящи както за коледните празници, така и за периода на пости преди това. Със сигурност ще си харесаш някоя от страхотните им торти и чудния чийзкейк, но ние ти препоръчваме да не пропускаш и постните десерти. Такива предлагат през цялата година, но в момента разнообразието е повече от голямо.

Можеш да избираш между таханов мъфин с портокалов фреш и бадеми, бананово кексче с ябълка и канела, тарт с дюли, тиквеник и още много. Ние буквално се разтопихме, когато опитахме тортата с натурален шоколад, бадеми и бадемово мляко, между които долавяш елегантния цитрусов вкус на портокалови корички. Тя също е приготвена без животински продукти, така че ако постиш, можеш да попрекалиш с чиста съвест. Но каквото и да поръчаш, не пропускай да се стоплиш с чаша мляко с тахан и мед - гарантираме, че няма къде другаде да го опиташ! На тръгване към вкъщи си избери и хляб. Освен традиционния бял селски и фугас с маслини Каламон, за които се използва мая, има и пет вида тъмен хляб с пълнозърнеста квас и подбрани брашна.

Coffee & Bakery
Удобно наместен до градинката Кристал, втория сладкиш от вкусната ни селекция е супер за старт на приятна театрална вечер (само на хвърлей е почти всички софийски театри). Привлече ни със спокойната си обстановка и изчистен интериор. Едната зала е в топли, кафяви тонове, където ти се иска да се шмугнеш в студените дни, а другата е светла с изглед към сгушените отвън маси и е чудесна за съзерцаване на падащия сняг с чаша чай в ръка. Може би вече си пробвал чудесното им кафе и вкусните десерти с белгийски шоколад, но - повярвай - има още много.

Непременно опитай коледния пай с плодове и чийзкейка с горски плодове - ще си оближеш пръстите! Ако не си толкова гладен, пробвай от мъфините с бяла глазура, а в случай че постиш - не пропускай арменския сладкиш с жито ашуре. И невероятният им домашен хляб! Всичко в менюто е домашно приготвено, сладкишите са сезонни - тоест с пресни продукти, а съставките за вкусотиите им са с най-високо качество. Някои от продуктите взимат от Копиловския манастир и винаги предпочитат българското - използват вносни заместители само, ако няма висококачествен продукт от България. Спечелихме те, нали?

Фабрика Дъга
Ако пък имаш път към стария център на София, запиши в програмата си да спреш на улица Веслец 10. Тук е красива срещата ти с първото кафе и със следобедния чай; красиво ти е в чинията, когато си гладен; красиви са стените, украсени с творби от различни артисти; красиви са спомените, които създаваш. Красив си ти - защото идваш и си отиваш с усмивка. И после идваш отново. Познаваш Фабрика Дъга, внимателно подбраната им селекция чай и вкусотиите, които предлагат. Но днес насочваме вниманието ти към апетитния ябълков пай и чудните коледни сладки. И горещият шоколад!

Така, представи си следното. Денят е един от празничните, когато из цяла София блещука коледна украса. Привечер е, навън вали пухкав сняг. Избрал си местата при прозореца, а до теб е любимият ти човек, с когото разговаряте прегърнати над ароматния горещ шоколад с портокалови корички. Момент. Въздъхваме. Така. Тази вкусотия се приготвя с висококачествените продукти на Гайо - какао плюс настърган кулинарен шоколад - и портокаловите корички, които вече ти издадохме. Другото е тайна, но ние и не питаме - стига ни, че го има.

Това бяха днешните трима герои. Запомни ги и ги вмъкни в празничния си график, а от нас - да ти е сладко!

Знаеш ни от край време като ценители на хубавата храна и класните питиета. Неведнъж сме ти събирали накуп най-доброто от града и сме те изпращали на почти съвършени кулинарни разходки. Днес, съвсем в духа на наближаващите празници, ти представяме коледните сладкиши на София - три места, в които да заведеш любимите си хора и да опитате онзи чуден пай с по чаша ароматен чай или приказен топъл шоколад.

Cakey Bakey
Кокетно и стилно, заведението те очаква на улица Шипка и е чудесен завършек на разходка из Докторската градинка. Витрините са винаги пълни с изкусителни печива и сладкиши, подходящи както за коледните празници, така и за периода на пости преди това. Със сигурност ще си харесаш някоя от страхотните им торти и чудния чийзкейк, но ние ти препоръчваме да не пропускаш и постните десерти. Такива предлагат през цялата година, но в момента разнообразието е повече от голямо.

Можеш да избираш между таханов мъфин с портокалов фреш и бадеми, бананово кексче с ябълка и канела, тарт с дюли, тиквеник и още много. Ние буквално се разтопихме, когато опитахме тортата с натурален шоколад, бадеми и бадемово мляко, между които долавяш елегантния цитрусов вкус на портокалови корички. Тя също е приготвена без животински продукти, така че ако постиш, можеш да попрекалиш с чиста съвест. Но каквото и да поръчаш, не пропускай да се стоплиш с чаша мляко с тахан и мед - гарантираме, че няма къде другаде да го опиташ! На тръгване към вкъщи си избери и хляб. Освен традиционния бял селски и фугас с маслини Каламон, за които се използва мая, има и пет вида тъмен хляб с пълнозърнеста квас и подбрани брашна.

Coffee & Bakery
Удобно наместен до градинката Кристал, втория сладкиш от вкусната ни селекция е супер за старт на приятна театрална вечер (само на хвърлей е почти всички софийски театри). Привлече ни със спокойната си обстановка и изчистен интериор. Едната зала е в топли, кафяви тонове, където ти се иска да се шмугнеш в студените дни, а другата е светла с изглед към сгушените отвън маси и е чудесна за съзерцаване на падащия сняг с чаша чай в ръка. Може би вече си пробвал чудесното им кафе и вкусните десерти с белгийски шоколад, но - повярвай - има още много.

Непременно опитай коледния пай с плодове и чийзкейка с горски плодове - ще си оближеш пръстите! Ако не си толкова гладен, пробвай от мъфините с бяла глазура, а в случай че постиш - не пропускай арменския сладкиш с жито ашуре. И невероятният им домашен хляб! Всичко в менюто е домашно приготвено, сладкишите са сезонни - тоест с пресни продукти, а съставките за вкусотиите им са с най-високо качество. Някои от продуктите взимат от Копиловския манастир и винаги предпочитат българското - използват вносни заместители само, ако няма висококачествен продукт от България. Спечелихме те, нали?

Фабрика Дъга
Ако пък имаш път към стария център на София, запиши в програмата си да спреш на улица Веслец 10. Тук е красива срещата ти с първото кафе и със следобедния чай; красиво ти е в чинията, когато си гладен; красиви са стените, украсени с творби от различни артисти; красиви са спомените, които създаваш. Красив си ти - защото идваш и си отиваш с усмивка. И после идваш отново. Познаваш Фабрика Дъга, внимателно подбраната им селекция чай и вкусотиите, които предлагат. Но днес насочваме вниманието ти към апетитния ябълков пай и чудните коледни сладки. И горещият шоколад!

Така, представи си следното. Денят е един от празничните, когато из цяла София блещука коледна украса. Привечер е, навън вали пухкав сняг. Избрал си местата при прозореца, а до теб е любимият ти човек, с когото разговаряте прегърнати над ароматния горещ шоколад с портокалови корички. Момент. Въздъхваме. Така. Тази вкусотия се приготвя с висококачествените продукти на Гайо - какао плюс настърган кулинарен шоколад - и портокаловите корички, които вече ти издадохме. Другото е тайна, но ние и не питаме - стига ни, че го има.

Това бяха днешните трима герои. Запомни ги и ги вмъкни в празничния си график, а от нас - да ти е сладко!

Гласували общо: 1 потребители