Още когато чухме, че ще има място в любимата ни София, което ще предлага изцяло сезонна кухня и динамично меню, решихме че сме фенове. Но това не е всичко, в Багри продуктите са чисти и органични, доставени от малки производители и ферми от цялата страна и винаги сезонни, а методите за приготвяне щадящи. Ресторантът е дело на едни от създателите на младежкото Slow Food движение в България и когато бизнесът е семеен, отношението определено се отличава. Произходът на всички продукти е проверен, а броят на фермите, с които активно работят надминава 60. Пичовете от Багри затварят цикъла като се занимават с овцевъдство, а също така работят усърдно над градината и изскачат със собствена реколта грозде. А ако не ти се занимава да претакаш зелето, добър вариант е да пробваш тяхната туршия, която е естествено ферментирала. От сезонното меню страшно харесваме салатата от кръстоцветни с романеско, брюкселско зеле и пушени био бадеми. Дресингът е от печен чесън, но с по-интересна текстура. А визуално салатата е събрала всички нюанси на зеленото. Телешкият джолан пък, с месо от ферма "Омая", приготвен с кореноплодни и сушени сливи, на бавно, нискотемпературно готвене, е подарък за сетивата. За финал идва безкрайно вкусният десерт - гранола бар с домашно сладко от цвекло, придружен от шоколадово кремо с занаятчийския шоколад на Гайо. Багри се намира на ул. Добруджа 10
Soul Kitchen идва съвсем естествено в нашата селекция и дори няма нужда да ти обясняваме защо. Ресторантът е характерен с тяхната философия за приготвяне на вкусна и свежа храна от чисти продукти, подбрани основно от български региони. В старата кокетна къща на ул. Кокиче се готви винаги със сърце от група приятели - ентусиасти, които всеки ден изненадват с кулинарни изкушения, носещи обаче здраве и тонус. Ястията са без или с минимална термична обработка, с цел да се съхранят полезните вещества, а готвачите не използват животински продукти, изкуствени добавки, оцветители, овкусители и всякакви съставки с Е-номера. В Soul Kitchen се подготвя ново меню, изцяло адаптирано за сезона. Акцент са кореноплодните. Ще се насладите на нови вариации на добре познатите герои в менюто. Ето някои от нашите любимци - равиолите с червено цвекло, крема сирене от кашу, заедно със салата от моркови, бяла ряпа, бобени кълнове и спанак. Скоро пък винената листа от малки български изби ще бъде обновена, така че ни чакат славни времена. Десертите са традиционно различни всеки ден, сурови или пък веган. При тях е така, както би си го приготвил у дома за най-обичните хора. Е, ако имаш достатъчно време и умения, затова най-добре се довери на Soul Kitchen. Soul Kitchen се намира на ул. Кокиче 13
Grape Central е дълбоко свързан с хляба и виното. Няма как да го подминем и да не ти споделим най-доброто място за чаша вино в града, а защо не и за цяла бутилка. Винобарът се ражда на мястото на голяма пекарна, радвала дълги години живущите около площад Македония. Трима души продължават легендата, като превръщат Grape Central в място за вино, в компанията на точната храна, заедно с близките до сърцето разговори с приятели. Двете дами от екипа са и журналисти към изданието DiVino, като от дълги години са и винени дегустатори. Или казано направо - много добре знаят какво търсят и какво предлагат. Ивайло Игнатов се присъединява към екипа с думите "нека аз приготвя нещо" и оттогава не спира да изненадва. Със сигурност обучението му в кулинарната академия Кордон Бльо в Париж си казва думата. Мисията, която са си поставили, е да популяризират хубавото вино пред по-младата публика и да докажат, че не е задължително да разполагаш с трицифрена сума, за да опиташ качествени напитки. Екипът държи на прясната и здравословна храна. Затова взимат чудесен еленски бут, вместо прошуто, пекат си сами хляба, а пастата им е домашна. Стремят се да предлагат по едно ястие от тип, вместо да те заливат с десетки предложения - гаранция, че не работят със заготовки или замразени продукти, за да поддържат богато меню. Селектирани са близо 300 вина, като са разделени на простичък и съвсем логичен принцип. Първо са предложенията на чаша, след това са пенливите вина, преди да се впуснем в пищното разнообразие по страни. На първо място е България, защото в последните години наблюдаваме появата на все повече чудесни проекти и изби. После идват вина от Италия, Франция, Испания, Португалия и Нов Свят. И ако се затрудниш с избора, винаги има специалист наблизо, към когото да се обърнеш. В Grape Central се организират често и специални събития. Не ги изпускай от поглед, за да научиш какво интересно предстои в дома на виното. Grape Central се на намира на ул. Цар Самуил 45 Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова
Сезонът ври и кипи. Изобилие от събития ни залива всекидневно. Летвата на удоволствието е високо вдигната. За да те улесним с градската навигация, събрахме три места навън, които дават усещането за нещо повече от кухня. Всъщност това чувство винаги идва от хората, които създават дадено място. Любовта и отношението, които влагат във всеки детайл и с мисълта за гостите, които ще посрещнат. И трите заведения, чиито врати ще открехнем, са създадени с тази идея - за здравословна, вкусна и поднесена с отношения храна, в топла атмосфера.
Багри
Още когато чухме, че ще има място в любимата ни София, което ще предлага изцяло сезонна кухня и динамично меню, решихме че сме фенове. Но това не е всичко, в Багри продуктите са чисти и органични, доставени от малки производители и ферми от цялата страна и винаги сезонни, а методите за приготвяне щадящи. Ресторантът е дело на едни от създателите на младежкото Slow Food движение в България и когато бизнесът е семеен, отношението определено се отличава. Произходът на всички продукти е проверен, а броят на фермите, с които активно работят надминава 60. Пичовете от Багри затварят цикъла като се занимават с овцевъдство, а също така работят усърдно над градината и изскачат със собствена реколта грозде. А ако не ти се занимава да претакаш зелето, добър вариант е да пробваш тяхната туршия, която е естествено ферментирала. От сезонното меню страшно харесваме салатата от кръстоцветни с романеско, брюкселско зеле и пушени био бадеми. Дресингът е от печен чесън, но с по-интересна текстура. А визуално салатата е събрала всички нюанси на зеленото. Телешкият джолан пък, с месо от ферма "Омая", приготвен с кореноплодни и сушени сливи, на бавно, нискотемпературно готвене, е подарък за сетивата. За финал идва безкрайно вкусният десерт - гранола бар с домашно сладко от цвекло, придружен от шоколадово кремо с занаятчийския шоколад на Гайо.
Багри се намира на ул. Добруджа 10
Soul Kitchen
Soul Kitchen идва съвсем естествено в нашата селекция и дори няма нужда да ти обясняваме защо. Ресторантът е характерен с тяхната философия за приготвяне на вкусна и свежа храна от чисти продукти, подбрани основно от български региони. В старата кокетна къща на ул. Кокиче се готви винаги със сърце от група приятели - ентусиасти, които всеки ден изненадват с кулинарни изкушения, носещи обаче здраве и тонус. Ястията са без или с минимална термична обработка, с цел да се съхранят полезните вещества, а готвачите не използват животински продукти, изкуствени добавки, оцветители, овкусители и всякакви съставки с Е-номера. В Soul Kitchen се подготвя ново меню, изцяло адаптирано за сезона. Акцент са кореноплодните. Ще се насладите на нови вариации на добре познатите герои в менюто. Ето някои от нашите любимци - равиолите с червено цвекло, крема сирене от кашу, заедно със салата от моркови, бяла ряпа, бобени кълнове и спанак. Скоро пък винената листа от малки български изби ще бъде обновена, така че ни чакат славни времена. Десертите са традиционно различни всеки ден, сурови или пък веган. При тях е така, както би си го приготвил у дома за най-обичните хора. Е, ако имаш достатъчно време и умения, затова най-добре се довери на Soul Kitchen.
Soul Kitchen се намира на ул. Кокиче 13
Grape Central
Grape Central е дълбоко свързан с хляба и виното. Няма как да го подминем и да не ти споделим най-доброто място за чаша вино в града, а защо не и за цяла бутилка. Винобарът се ражда на мястото на голяма пекарна, радвала дълги години живущите около площад Македония. Трима души продължават легендата, като превръщат Grape Central в място за вино, в компанията на точната храна, заедно с близките до сърцето разговори с приятели. Двете дами от екипа са и журналисти към изданието DiVino, като от дълги години са и винени дегустатори. Или казано направо - много добре знаят какво търсят и какво предлагат. Ивайло Игнатов се присъединява към екипа с думите "нека аз приготвя нещо" и оттогава не спира да изненадва. Със сигурност обучението му в кулинарната академия Кордон Бльо в Париж си казва думата. Мисията, която са си поставили, е да популяризират хубавото вино пред по-младата публика и да докажат, че не е задължително да разполагаш с трицифрена сума, за да опиташ качествени напитки. Екипът държи на прясната и здравословна храна. Затова взимат чудесен еленски бут, вместо прошуто, пекат си сами хляба, а пастата им е домашна. Стремят се да предлагат по едно ястие от тип, вместо да те заливат с десетки предложения - гаранция, че не работят със заготовки или замразени продукти, за да поддържат богато меню. Селектирани са близо 300 вина, като са разделени на простичък и съвсем логичен принцип. Първо са предложенията на чаша, след това са пенливите вина, преди да се впуснем в пищното разнообразие по страни. На първо място е България, защото в последните години наблюдаваме появата на все повече чудесни проекти и изби. После идват вина от Италия, Франция, Испания, Португалия и Нов Свят. И ако се затрудниш с избора, винаги има специалист наблизо, към когото да се обърнеш. В Grape Central се организират често и специални събития. Не ги изпускай от поглед, за да научиш какво интересно предстои в дома на виното.
Grape Central се на намира на ул. Цар Самуил 45
Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова